Casa Iancu Marinescu – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ionel Muscalu – Directorul Muzeului Județean “Teohari Antonescu” Giurgiu

Despre casă nu se ştiu foarte multe, dar personalitatea care a locuit aici face cinste României.

Iancu Marinescu s-a născut în anul 1860 la Piteşti şi a decedat în anul 1940 la Bucureşti. Acesta a fost un solist şi chitarist de romanţe şi cântece populare care făcea parte din galeria lăutarilor din prima parte a secolului XX, aşezat la rang de lăutar valoros.

Iancu Marinescu este considerat poate cel mai mare cântăreț român din perioada 1900-1920, necunoscându-se prea multe date despre el. A avut zeci de înregistrări la firmele Zonophone Record, Perfection Concert Record, Concert Record Gramophone, Universal Record, Polyphon Record, Lyrophon Record și Columbia Records.

Iancu Marinescu a înregistrat atât folclor muzical, cât și romanțe sau cântece obscene. A fost unul din singurii interpreți români, care a reușit să înregistreze numeroase discuri în acele vremuri.

A cântat cu cele mai bune orchestre ale perioadei, precum și cu cei mai vestiți lăutari, notabili fiind Mitică Guțescu din București, Alexandru Mâță, Iancu Constantinescu, Gheorghiță Simionescu, Barbu Ciolac sau Gheorghiță Dinicu din Pitești (unchiul marelui violonist Grigoraș Dinicu).

Lasă un comentariu