Casa Hrisicos – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Casa Hrisicos a fost construita în 1903 după planurile arhitectului francez Louis Givért si a fost comandata de catre Gheorghe Hrisicos ,,simplu baiat de pravalie’’, care a devenit rapid un cunoscut negustor de vinuri si proprietr de imobile centrale. Clădirea e construită pe un teren de 499 mp, are 1.822 mp utili și e formată dintr-un restaurant și un hotel cu 23 de camera si este una din cele mai vechi constructii care s-a pastrat din vechea configuratie a zonei.

Clădirea se evidențiază prin stilul său eclectic, cu elemente neoclasice dominante și detalii Art Nouveau specifice începutului de secol XX. Ea a constituit un reper pentru realizarea viitoarelor edificii din Piața Ovidiu, proiectate în principal de arhitectul Adolf Lintz în stil vienez.

Concepută ca hotel de lux, cu restaurant cu bucătărie pescărească şi internaţională la parter, s-a impus rapid ca reper al orașului, dar povestea de succes a proprietarului nu a ținut mult, deoarece a fost dat în judecată de băncile fraudate şi alți negustori înşelaţi. Supranumit de presa vremii „escrocul bancher din Constanţa”, Gheorghe Hrisicos se va refugia în Rusia, de unde va fi extrădat şi condamnat la doi ani de închisoare. Însă, scandalul financiar și procesul puternic mediatizat i-au asigurat Casei Hrisicos o reputaţie de neegalat, fiind frecventată de personalități ca Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Take Ionescu. În timpul Primului Război Mondial clădirea a fost devastată și redeschisă abia în octombrie 1924, ca sediu al Băncii Populare Steagul Dobrogei.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost locul favorit al comandanţilor militari germani, care au supravegheat oraşul şi operaţiunile de la malul mării. Imediat după 23 august 1944, apartamentul cu balcon a fost ocupat de comandantul militar sovietic al oraşului. Ulterior, comuniștii au naționalizat clădirea și au transformat-o în cazarmă/comandament, iar după reparaţii capitale, în 1974, a îndeplinit funcţia de restaurant, cramă şi cazare sub denumirea „Pelican”.

După căderea comunismului, imobilul a servit ca sediu pentru diferite bănci, fiind supus unei degradări continue, în special în interior. A intrat în proprietatea actualilor proprietari în 2006 și a a fost restaurată, fiind convertită într-un concept nou şi modern de high-end bistro.

Lasă un comentariu