Casa Hentze – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ionel Muscalu – Directorul Muzeului Județean “ Teohari Antonescu” Giurgiu

Nenumăratele personaje din rândul comercianţilor, meseriaşilor sau lăutarilor au făcut faima Giurgiului de odinioară, alături de personalităţile publice. O figură reprezentativă în peisajul Giurgiului de altădată este cea a lui Tănăsică Birjaru’, pe numele său adevărat Anastase Stăncesc, care a trăit între1883 şi 1950. Pseudonimul „Birjaru’” i-a fost atribuit de concetăţeni din cauza faptului că Tănăsică era proprietarul a nu mai puţin de zece trăsuri, şase cupeuri (trăsuri de lux închise), patru camioane (vehicule cu tracţiune animală, prevăzute cu platformă şi folosite la transportul mărfurilor) precum şi alte câteva birje (trăsuri de piaţă).

Cu o asemenea bază materială este lesne de înţeles că Tănăsică Birjaru’ ţinea, la propriu, în mâinile sale, hăţurile transportului local.

La toate acestea s-a adăugat şi un restaurant – „Hanul Roşu” – ce a funcţionat pe locul pe care astăzi se află complexul ASCO (vizavi de Primărie). Tot la această locaţie îşi avea Tănăsică Birjaru şi grajdurile cu caii săi faimoşi – loc în care venea în fiecare noapte pentru a-şi aranja şi ţesăla „motoarele putere”. Reşedinţa familiei Stăncescu se afla pe locul pe care astăzi este construită casa reputatului avocat Dragoş Ujeniuc (lângă Piaţa Centrală).

În lumea afacerilor, Tănăsică Birjaru’ se remarcase prin rezultate deosebite devenind repede posesorul unei impresionante averi. Era un mare amator de baluri şi zaiafeturi, de altfel, nelipsite din viaţa de societate a giurgiuvenilor, multă vreme povestirile picante despre aventurile sale mondene alimentând cu vârf şi îndesat… gura târgului.

Se pare că necruţătoarea moarte l-ar fi prins în pat cu o amantă. Speriat de bătăile soţului la uşa casei celui înşelat, Tănăsică a suferit un infarct, râmânând peste trupul ibovnicei. De aici a pornit şi blestemul ,,avea-r-ai moartea lu’ Tănăsuică Birjaru’ ”.

Dincolo de toate aceste povestiri, uneori spuse la gura sobei, Tănăsică Birjaru’ a fost prin excelenţă un negustor cinstit, un om harnic şi tare cumsecade, care se respecta, umblând, aşa cum am mai amintit, îmbrăcat foarte elegant, răspândind în jurul său aromele celor mai fine parfumuri, înnebunit să converseze. Acesta nu şi-a neglijat nici familia. Prin alianţă, familia Stăncescu s-a înrudit mai târziu cu familia neamţului Hentze-proprietarul fabricii de cărămidă. Fata lui Tănăsică a locuit cu soţul ei Walter Hentze într-o splendidă casă, fostul sediu al ROMSIP.

Lasă un comentariu