Casa Guran Cristescu – Municipiul Caracal

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Caracal

Casa a fost construită între 1897 – 1902, după planurile arhitectului Alfred Vincenz care, în anul 1930 figura ca arhitectul Primăriei Craiova. Proprietarii initiali au fost Cristescu Theodor (Tache) si sotia acestuia Olimpia. Theodor a fost negustor de unelte şi utilaje agricole, cu relaţii de import din Austria şi Germania.

În anul 1947, casa este” rechiziţionată cu plată ”, devenind sediul Securităţii din Caracal. Din 1964, această clădire a fost folosită pentru Casa de Copii. Dupa Revoluţie, urmaşii familiei Cristescu (d-na Angela Denisa Stoika), au revendicat, în  justiţie, imobilul şi l-au câştigat. Din 1997, aici funcţionează SC Casa Gam Computers  SRL, unde se predau cursuri informatica.

Din punct de vedere arhitectural, casa a fost conceputa in stilul academismului francez, cu influente puternice Art Nouveau si Rococo, asemenea multor cladiri din orasele Romaniei din acea vreme. Cladirea se remarca printr-o arcada situată deasupra intrării principale şi cea de deasupra balconului ce dau măreţie edificiului. Ornamentele care decorează polata, arcadele şi ancadramentele ferestrelor sunt armonioase şi contribuie la crearea unei impresii  artistice remarcabile. Uşa principală, uşa de la balcon şi giurgiuvelele ferestrelor au o dublă  curbură între oberlich şi partea inferioară, unică în Caracal. Scara principala este din piatra si are o forma de curbura, in ton cu celelalte elemente arhitecturale. Balconul are stâlpi robuşti şi balustradă, iar uşa care dă în el este un element de simetrie ce completează fericit faţada elegantă şi distinsă.

Terasa din spate este mărginită de aceiaşi stâlpi creând un spaţiu de tranziţie între curte şi casă. Ferestrele podului sunt frumos ornamentate şi au geamuri ce se pot balansa pentru deschidere. Holul principal este mărginit spre sufragerie şi spre vestibul de două glasswand-uri cu geamuri de cristal bizonat, care se pot deschide, amplificându-se astfel senzaţia de spaţiu vast.

Lasă un comentariu