Casa Gheorghe Simotta – Dealul Mitropoliei

COD LMI: B-II-m-B-18570
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Casa arhitectului Gheorghe Simotta se afla pe Aleea Mitropoliei, la numarul 15. Aceasta este una din primele case din Bucuresti care aveau acoperisul terasat.

Exista foarte multe variante despre modul in care arhitectul a primit terenul pe care este amplasata casa. Multi spun ca acesta ar fi primit terenul recompense de la Patriarhul Miron Cristea pentru proiectarea Resedintei Patriarhale, dar Cornel Samara, autorul cartii „Gheorghe Simotta-Între noblețe și arhitectură” ne spune ca sustine ca arhitectul ar fi detinut terenul cu cativa ani inainte. Acest lucru este sustinut de o alta teorie care ne spune ca terenul pe care s-a construit casa a fost cumparat de architect in 1927 de la un judecator pe nume Calumski care, si el la randul lui, l-a cumparat in 1924 de la Primaria Bucuresti. O alta dovada pentru aceasta afirmatie este sustinuta si de inscrisurile autentice si actele de vanzare-cumparare de la Arhivele Nationale si Primaria Bucuresti.

Despre Gheorghe Simotta se stie ca s-a nascut in Kleisoura, Macedonia, Grecia in 1891. Acesta a fost un architect roman care a construit numeroase cladiri, in special in perioada Interbelica. Acesta a fost discipol al manierei neo-romanesti si a dezvoltat un stil personal de rezonanta balcanica, cu influcente ale artei decorative bizantine. Termina, in 1910, liceul din Bitolia (Monastir) din Republica Macedonia si se refugiaza cu bunica si mama in Romania. Este licentiate in cadrul Scolii Superioare de Arhitectura din Bucuresti in 1916, iar apoi pleaca pe front pana in 1918, unde este detasat la serviciul constructiilor militare, diviia geniu. Cand se intoarce, are o multime de proiecte (180 proiecte dintre care 130 realizate), atat locuinte individuale, arhitectura funerara, religioasa, stadioane, spitale, muzee, han si blocuri. A fost elev al lui celebrului architect Ion Mincu si s-a format sub indrumarea arhitectului Petre Anton.

Cornel Samara, autorul cartii „Gheorghe Simotta-Între noblețe și arhitectură” ne spune si ca cele mai multe dintre cladirile realizate de Simotta au fost construire in 20 de ani de activitate, in perioada interbelica. Câteva dintre cele mai importante clădiri din proiectate de Gheorghe Simotta: Reședința Patriarhală, Schitul Darvari, Spitalul de copii Victor Gomoiu, case în Cotroceni, în jurul Bisericii Elefterie, în parcelarea Filipescu, Str Gen Berthelot, imobilul din Mihai Eminescu colț cu Bulevardul Dacia, etc. Multe dintre clădirile realizate de Simotta nici nu mai sunt cunoscute, pentru că majoritatea plăcuțelor cu numele arhitecților au fost înlăturate de pe imobile în timpul regimului comunist.

Lasă un comentariu