Casa Tradițională Familia Șulă – Săpoca

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Săpoca

O importantă gospodărie pentru Săpoca, curtea familiei Șulă a fost vreme de peste 50 de ani un spațiu al obiceiurilor strămoșilor, unde Ileana și Gheorghe au ținut cu strășnicie vii comori neprețuite etnografice și tradiții locale. În prezent, pe lângă casa cu elementele sale tradiționale de tâmplărie, mai pot fi văzute șura, pridvorul și alte elemente ale frumoasei gospodării.

Cei doi au păstrat o legătură strânsă cu pământul pe care l-au semănat și recoltat în acord cu ciclurile naturii. Bărbatul casei secera iarba pentru animalele din curte, crescute cu foarte mare grijă și împrăștia pe acoperișul șurii iarba colectată pentru a se usca. De asemenea, cerealele precum porumbul erau colectate manual, erau aduse acasă cu căruța și depozitate dupa anumite tehnici, în grămezi, în șură. Obiceiul făcea ca, ori de câte ori munca la câmp era mai dificilă, familia Șulă să adune ajutoare de prin tot satul.

Casa era prevăzută și cu o afumătoare unde bărbatul casei afuma produse precum carne, slănină, cârnați, primind binecuvântarea fumului. De asemenea, doamna casei gătea preparate tradiționale într-o manieră arhaică, fără ajutorul tehnologiei. Astfel, bucătăria casei păstrează amintirea sarmalelor, cozonacilor și a plăcintelor.

Lasă un comentariu