,,Casa de piatră”, fosta casă Alleon – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa:Călător prin România

In anul 1881 bancherul Jean Gerard Alleon dorind sa construiasca o cladire la Constanta pe str. C.A.Rosetti, il aduce de la Constantinopol pe arhitectul grec, Pelopidas D. Couppa. La 6 oct. 1882, procuratorul lui Alleon, Isac A. Seni solicita o aprobare pentru o constructie cu un singur etaj.

Din planurile prezentate in premiera se profileaza o casa a carei eleganta se bazeaza pe sugestiile stilistice ale coloanei dorice, folosita monumental la intrare. Cladirea prezenta o baza solida, care se gasea in bosajul soclului. Coloana utiliza liniile simple ale capitelului si avea rolul de a sustine antablamentul. Cele patru ferestre dispuse intr-o simetie riguroasa aveau ancadramente in relief. Planul II al cladirii dateaza din 25 martie 1883. In acest plan se recunosc elementele viitoarei fatade cu turn. Astfel, planul din 1883 il modifica pe cel din 1882. Cele 2 coloane de la usa si toate colonetele de la ferestre se transforma in ancadramente dreptunghiulare.Imobilul este etajat, iar numarul de ferestre devine impar – 5. Sub cornisa ferestrelor se gasesc capitele adosate care sugereaza coloana initiala. Fatada catre mare se prelungeste la ambele nivele cu o travee din piatra inzestrata cu cate o fereastra dreptunghiulara simpla. Comparand planurile constatam suprimarea unui etaj si disparitia porticului redus la cate o coloana portanta in colturile fatadei principale de pe str. C.A.Rosetti. Ultimul plan, datat 29 august 1883 inverseaza cele doua proiecte astfel incat, cladirea conceputa initial doar cu subsol si parter, etajata si extinsa cu traveea laterala, careia i se suprima baza si i se schimba forma spre a deveni turn suspendat.

Numita si „Casa Engleza”, fara nicio acoperire faptica sau anecdotica, intregul edificiu este alcatuit din piatra de talie. Este contruit in stil eclectic cu elemente victoriene si de gotic venetian si cuprinde demisol, mezanin, etaj, partial mansarda. Are doua fatade principale, formate din doua parti distincte. Fatada dinspre Aleea V. Canarache are o compozitie asimetrica in partea stanga cu un balcon de colt in stil venetian, iar in dreapta o mansarda cu fronton.

Lasă un comentariu