Muzeul de Arheologie şi Etnografie – Corabia

COD LMI:OT-II-m-B-08834
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Corabia (text) și Călător prin România (foto)

Palatul Cosma Constantinescu – Casa de Cultură a orașului Corabia – a fost denumit după primul proprietar al acestuia și reprezintă unul dintre cele mai valoroase edificii construite în stil neoclasic pe teritoriul României. Clădirea, actual monument istoric, a fost construită în 1907 și s-a numit pentru o vreme Palatul Cosma Constantinescu, iar apoi Casa de Cultură.

Istoria palatului este una zbuciumata – a trecut prin fazele nationalizarii, retrocedarii si a răscumpărării de la foștii proprietari, iar din 2013 este în proprietatea Orașului Corabia și are exclusiv rolul de Casă de Cultură și Muzeu.

Din punct de vedere al muzeului este foarte important de punctat bogățiile istorice identificate în Corabia, mai ales în cartierul Celei. Urmele de aici datează din Neolitic și până în Evul Mediu, reprezentând o sursă inepuizabilă de patrimoniu muzeal. Muzeul de Arheologie şi Etnografie din Corabia a fost înfiinţat în anul 1951 cu un profil mixt (istorie şi etnografie), la propunerea Muzeului Olteniei condus de prof. dr. Nicolaescu-Plopşor, menit să pună în valoare bogatul tezaur istoric şi cultural de un pitoresc fără egal al acestor ţinuturi din sud-estul Olteniei.

Colecțiile din interiorul clădirii conțin piese arheologice, arme, unelte, ustensile casnice, ceramic, podoabe, numismatică, statuete din bronz și marmură, monumente funerare, piese de arhitectură, piese epigrafice de o remarcabilă calitate și tezaure bizantine. De asemenea, tot aici vizitatorii pot vedea piese din domeniul științelor naturii, paleontologie, floră și faună locală.

Pentru pasionații de etnografie, în cadrul muzeului există o colecție important de artă populară și etnografie – unelte și ustensile legate de agricultură, pescuit, creșterea animalelor, tradiții și piese de port popular.

Lasă un comentariu