Casa cu blazoane – Chiojdu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Chiojdu

Casa cu Blazoane se află ȋn comuna Chiojdu, jud. Buzău, fiind monument istoric de importanță națională (BZ-II-m-A-02383). Numele clădirii este dat de blazoanele de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini, care a aparţinut familiei Cantacuzinilor, stabilite în ţările române după căderea Bizanţului, la 1453.

Clădirea, ridicată de boierii Izbășoi în 1760 și restaurată o singură dată de-a lungul existenței ei, a intrat în 2013 în proprietatea Uniunii Arhitecților din România, de la acea dată intrând într-un proiect de restaurare cu fonduri europene, proiect definitivat în 2015, când casa a fost deschisă vizitării, urmând să devină muzeu al artei tradiționale din Munții Buzăului și tabără de vară pentru studenții la arhitectură.

Clădirea se află în spatele școlii din sat și datează din secolul al XVIII-lea, fiind reprezentativă pentru un stil arhitectural care a influențat mai multe clădiri din reședința de județ, între care Casa Vergu-Mănăilă și restaurantul Conacul Trandafirilor din Parcul Crâng.

Lasă un comentariu