Sursa: Casa cu blazoane
Casa cu Blazoane se află ȋn comuna Chiojdu, jud. Buzău, fiind monument istoric de importanță națională și se află în administrarea Uniunii Arhitecților din România. Clădirea se află în spatele școlii din sat și este importantă datorită istoriei sale și a stilului arhitectural care a influențat foarte multe clădiri printre care Casa ,,Vergu-Mănăilă’’ și restaurantul ,,Conacul Trandafirilor’’ dinn Parcul Crâng.
Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea – începutul secolului XVIII probabil ca reședință de moșie a Spătarului Mihail Cantacuzino. Deși moșia este probabil să fi aparținut unui membru al familiei Cantacuzino, este cert faptul că i s-au adus diferite adăugiri (sacnasiul), în jurul anului 1823. Cetele moșnenești (Codescilor) au ,,răscumpărat în timp’’, progresiv moșia, așa cum reiese din Hotărnicia domnească din 16 iunie 1803.
Numele clădiri este dat de blazoanele de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini, care a aparţinut familiei Cantacuzinilor și care are în gheare o armă și un chivot, însemne ale puterii militare și credinței creștine.
De-a lungul timpului casa a ajuns în proprietatea familiei Izbășoiu. Conform unei legende, un anume Stan din familia Sitileștilor a ajuns ,,isbașă’’ la curtea Spătarului Cantacuzino și și-a luat numele de Izbășoiu. Urmașii acestuia au fost proprietarii imobilului până în anul 1948, când Elena Sersea Izbășoiu a vândut-o lui Marcel Codescu, care la rândul lui i-a vândut-o, în 1967, lui Liviu Cabel. Casa a fost din nou vândută în 2003 lui Florin Drăgulin, iar apoi acesta a vândut-o către Uniunea Arhitecților din România, în anul 2008.
În momentul în care casa a fost preluată de către Uniunea Arhitecților din România, s-a dorit refacerea ei pentru a scoate în evidență frumoasa arhitectură – o capodoperă a arhitecturii sătești moșnenești-. În anul 2012 întră într-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene, un proiect care a fost definitivat în anul 2015.
Superbă casa, păcat că nu e deschisă