Casa Brabeteanu – Municipiul Caracal

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Caracal

Casa ,,Brabeteanu’’ reprezinta o piesa arhitecturala, care poate fi observata pe str. Libertatii. Proprietarul acesteia a fost Ioan Brabeteanu, fost prefect de Romanaţi (1899-1902). Cladirea a fost construita la sfarsitul secolului XIX-lea si se afla pe lista monumentelor istorice. Aici a functionat Serviciul Tehnic al judetului Romanati si internatul Scolii Profesionale Metalurgice din Caracal. Intre anii 1995 – 2000 aici a functionat Administratia Financiara a orasului.

Din punct de vedere arhitectural, clădirea are la intrare un hol, cu plafon pictat, cu tematica „Cele patru anotimpuri”. Acesta a fost curatat in anul 1995 pentru a indeparta partile afectate de trecerea timpului. Pe pereţii încăperilor au fost, de asemenea, picturi în ulei care, ulterior, au fost acoperite cu tencuială. Din holul mare de la intrare se intră în cele şapte camere, din care, la demisol trei şi un hol.

În 1971-1972 s-a făcut o extindere compusă din două holuri la parter şi etaj şi nouă încăperi din care patru la etaj. Se înscrie în stilul arhitectural specific al secolului XIX, cu decoraţii exterioare. Portalul este ceva deosebit, cu feronerie de mare fineţe, fronton triunghiular şi coloane compozite. Ferestrele au, de asemenea, frontoane triunghiulare.

Lasă un comentariu