Casa Bosianu – Cuțitul de argint

Content
Gallery
Reviews

Constantin Bosianu provine dintr-o familie boierească, este fiul paharnicului Andrei Bosianu. Urmează cursurile scolii Sfantul Sava, apoi merge la Anvers și Paris pentru a-și desăvârși pregătirea în științe jurdice. Este unul dintre marii susținători ai lui Alexandru Ioan Cuza.

Povestea casei este una extraordinară și mai puțin cunoscută. În timpul Războiului Crimeiei, Bosianu a cerut arhitectului Luigi Lipizer să îi ridice o locuință pe moșia sa din acea zonă. La modă în acea vreme era stilul neogotic, din acest motiv s-a ales acest stil pentru locuința marelui jurist. Se pare că aici s-ar fi pregătit, în secret, actul Unirii de la 1859. Ba chiar mai mult înaintea alegerilor din 24 ianuarie, însuși se pare că aici domnitorul Cuza a fost găzduit în vila Bosianu, singura care-i putea garanta siguranța, atât prin turnul înalt de observație și prin trupele de arnăuți care înconjurau casa, cât și datorită încrederii de care se bucura proprietarul.

Imobilul a devenit reședința președintelui Consiliului de miniștri ai României pe durata guvernului Bosianu (26 ianuarie și 14 1865). Se pare că din acea perioadă a fost creată frumoasa bibliotecă existentă și acum în imobil. După moartea proprietarului clădirea a fost preluată de stat și a ajuns în cele din urmă în patrimoniul Institutului Meteorologic, care funcționa atunci la Herăstrău. Până la construirea pavilioanelor speciale pentru Institutul Meteorologic, Casa Bosianu i-a servit drept sediu.

Din cauza cutremurelor din 1940 și 1977, casa a suferit diverse stricăciuni, a fost restaurată de arhitectul Octav Dimitriu în anul 1992, dar în prezent este una dintre casele boierești prea puțin cunoscute publicului pentru că dincolo de faptul că este acoperită de vegetație cea mai mare parte a anului, intrarea în ea se face doar la ocazii speciale și cu aprobări.

Lasă un comentariu