Carmangeria ,,Nea Popa’’ – Săpoca

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Săpoca

Carmangeria ,,Nea Popa’’ reprezintă o afacere de familie în domeniul producției alimentare, care a făcut istorie în această parte a județului Buzau. Patru generații s-au ocupat de produsele tradiționale și au dus produse clasice la rang de artă.

Meșteșugul preparării produselor tradiționale din carne după rețete vechi a luat ființă din mâinile lui Moraru Ion (Morăruș așa cum era poreclit). Acesta era un cunoscut mandatar zonal, care se născuse în satul Mătești din județul Buzău. Acesta se ocupa de achiziționarea de animale din zona de munte a orașului, sacrificarea și comercializarea lor sub formă de produs finit, producerea pastramei și a cârnaților de oaie constituind activitatea de zi cu zi.

Morăruș avea 4 copii: 3 fete și un băiat. Una dintre fetele acestuia – Maria – s-a căsătorit cu bunicul lui Sorin Popa – Popa Nicolae – care provenea dintr-o familie înstărită și care, ulterior, a devenit ginerele lui Morăruș, știut fiind faptul că pe vremea respectiva averea si voința părinților aveau  un rol determinant în alegerea soților. Devenindu-i ginere, Nicolae a moștenit și a cultivat rețetele și activitatea socrului său, purtând în el aceeași flacără a tradiției pusă în practică la casa părintească din comuna Săpoca.

Reclama de care s-a bucurat ca măcelar particular i-a adus o oferta de serviciu la  unitatea „UJCOP-ULUI” (cooperativei) din comuna Beceni, care deservea  restaurantele de pe toata ruta până la Mărăcineni. Pasiunea  pentru producerea produselor de oaie, le-a transmis-o și fiilor lui, Emil și Marcel, ultimul punând mai tarziu bazele unei afaceri având ca obiect de activitate prelucrarea produselor din carne.

Aceasta a început timid, în anul 2002, la casa familiei din Săpoca, prin procurarea animalelor, a oilor în mod deosebit, de la târgurile și crescătorii particulari din  zonă, sacrificarea și transformarea lor în pastrama și cârnații de oaie prelucrate dupa rețetele moștenite.

Afacerea  a fost pusă pe picioare de membrii familiei Popa Marcel, sub atenta îndrumare a bunicului Nicolae care oferea girul de respectare a rețetei și a calității produselor. Efortul și pasiunea depuse în prelucrarea acestor produse le-au asigurat un renume pe piață, punând totodată baza financiară necesară ridicarii unei carmangerii în care activează în mod constant din anul 2017.

Lasă un comentariu