Căminul Cultural – Straja

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Vasile Pasailă

Viața comunei Straja fost marcată de activitatea mai multor institutii indispensabile pentru dezvoltarea si modernizarea asezarii umane. Printre aceste institutii se afla si caminul cultural, fosta Casa Nationala. 

În promovarea culturii, educației civice, obiceiurilor, tradițiilor, folclorului local, un rol important l-a avut, încă de la înființare, Casa Națională din Straja, bazele sale fiind puse în anul 1924. În anul 1935 a fost fondat în aceiași clădire Căminul Cultural “Dimitrie Onciul”. Edificiul Casei Naționale a avut de suferit în urma distrugerilor din al-II lea Război Mondial – 1944, dar a fost refăcut în anul 1948, noul regim dându-i denumirea de Căminul Cultural “Tudor Vladimirescu”.

În anul 1962 clădirea a fost refăcută și i s-a dat înfățișarea de astăzi, după ce a mai trecut printr-o reparație generală (după anul 1990). Capacitatea sa este de 500 de locuri. Toate manifestările mai importante cultural-științifice și folclorice au loc, de regulă, în Căminul Cultural, care și-a recăpătat după anul 1990, denumirea de “Dimitrie Onciul”. Clădirea mai adăpostește “Asociația Veteranilor de Război –filiala Straja” și Biblioteca Publică Comunală.

Lasă un comentariu