Bustul lui Radu Șapcă – Corabia

Content
Gallery
Reviews

Sursa text: Primăria Orașului Corabia

Sursa foto: Călător prin România

Bustul lui Radu Șapcă este creația lui Emilian Nuțu și a fost realizat la comanda Consiliului Local al Orașului Corabia, care a dorit ca oamenii să-și amintească de cel care a fost o personalitate de seamă a așezării urbane.

Radu Șapcă este unul dintre cei mai mari haiduci români și revoluționari olteni, unul dintre organizatorii Marii Adunări Populare de la Islaz din 1848 și unul dintre ultimii haiduci. Contrar spiritului lui revoluționar, studiile pe care le-a finalizat au fost de teologie.

Cand a sosit momentul revolutiei, părintele a mers la Bucureşti, unde a reuşit să-i convingă pe capii revoluţionari că locul cel mai potrivit pentru începerea revoluţiei, ferit de ochii autorităţilor şi de armata domnitorului Gheorghe Bibescu, este satul Izlaz, din apropierea Dunării. În ziua de 9 mai 1848, semnalul a fost dat: oamenii din toate colţurile ţării s-au adunat pe câmpia din apropierea localităţii Islaz pentru a asculta programul pe care-l propuneau liderilor paşoptişti.

După înăbușirea revoluției, la 29 octombrie 1848 a fost arestat pentru participarea la evenimente şi închis la Văcăreşti, surghiunit pentru 2 ani la Sf. Munte Athos şi mutat la Bursa cu majoritatea revoluţionarilor (1849-1853). În timpul Războiului Crimeii, revoluţionarii exilaţi în Bursa şi Constantinopol au primit permisiunea de a locui mai aproape de graniţele ţării. Popa Şapcă a reuşit, cu foarte mare greutate, să se stabilească în Şumla, de aici trecând noaptea cu barca peste Dunăre pentru a-şi vedea familia din Celei. Abia în anul 1855, părintele a primit acordul domnitorului Barbu Ştirbei pentru a reveni în hotarele ţării.

În 1856 s-a reîntors în ţară, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza la numit preot curator la Râmnicu Vâlcea, apoi, datorită lui Dimitrie Bolintineanu, la Mânăstirea Hotărani din Romanaţi, situată la 12 km de oraşul Caracal, apoi curator la Mânăstirea Brâncoveni, unde este înmormântat.

Lasă un comentariu