Bustul Pictorului Nicu Enea – Valea Arinilor

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Măgirești

Bustul lui Nicu Enea a fost inaugurat in data de 28 mai 2015, ca un omagiu adus pictorului cu ocazia implinirii a 118 ani de la nașterea acestuia.

Nicu Enea s-a născut în data de 28 mai 1897 în satul Valea Arinilor, comuna Măgirești. Acesta a fost pictor.

În 1904-1908 frecventează Școala primară din Lucăcești, iar în 1918 absolvă Școala Normală de Învățători „Gh. Asachi” din Piatra Neamț. În 1921 devine student la Școala de Arte Frumoase din București unde studiază desenul, pictura și sculptura cu C. Artachino, G.D. Mirea, Camil Ressu și, respectiv, Frederic Storck și pe care o va absolvi în 1928.

În februarie 1929 are prima Expoziție personală în București, la Ateneul Român, cu 80 de lucrări, iar în februarie 1930 are a doua Expoziție personală la Ateneul Român, premiată de Ministerul Instrucției și Cultelor (direcția Arte) cu suma de 40.000 lei.

Este remarcat de către M.S Regina Maria a României care îi reține o lucrare și, după o vacanță la Balcic, în martie 1933 vernisează a cincea Expoziție personală în sala „Universul”, cu 80 de lucrări (dintre care 20 au fost pictate la Balcic), excelent întâmpinate de public și critici.

În 1960, la 16 septembrie, se stinge la spitalul „Bernat Andrei”, de cancer pulmonar. Este înmormântat în cimitirul „Eternitatea” din Bacău.

Ulterior morții, în 1970, casa în care a locuit pictorul cu soția sa, Elvira, a fost donată de către aceasta Muzeului de Istorie și Artă, și devine Casa memorială „Nicu Enea”. Totodată, Elvira Enea a mai donat Muzeului 133 lucrări de pictură și 209 desene aparținând lui Nicu Enea.

La acest eveniment au participat multe personalități ale culturii române și au fost organizate două expoziții: Grafica „Nicu Enea” și „Urmașii lui Nicu Enea”.

De asemenea, au fost lansate și două volume: „Nicu Enea (viața alcătuită din scrisori, articole și poze)” și „Nicu Enea (album monografic)”, ambele semnate de scriitorul și dramaturgul Viorel Savin, fost custode al Casei memoriale „Nicu Enea” din Bacău.

Lasă un comentariu