Bustul lui Mihai Viteazu – Corabia

Content
Gallery
Reviews

Sursa text: Primăria Orașului Corabia

Sursa foto: Călător prin România

Bustul domnitorului Mihai Voda Patrașcu (zis și Viteazul) a fost construit de către Emilian Nuțu, cu sprijinul Consiliului Local al orașului Corabia, în amintirea domnitorului muntean, care a înfăptuit prima unire între Țara Moldovei, Țara Ardealului și Țara Românească.

Legătura cu Orașul Corabia este una indirectă. Mihai Viteazu a obținut o avere considerabilă în urma căsătoriei cu jupânița Stanca. Zestrea acesteia era compusă din: părți din Măcurele (lângă București), părți din Poiana, Cârstienești (lângă București), satul Sălcuța (jud. Dolj) și părți din Mănești. Mai târziu, când averea sa a devenit și mai mare, a achiziționat și alte sate din Dolj, Olt și multe alte părți. Astfel, foarte posibil ca și orașul Corabia, pe atunci o așezare importantă datorită Dunării, să se fi aflat în patrimoniul său.

Mihai Viteazul s-a născut s-a născut în anul 1558 în Târgul de Floci, în Țara Românească și a murit pe 19 august 1601, la Câmpia Turzii. Acesta a fost domn al Țării Românești între 1593-1600. Figura lui Mihai Viteazul a ajuns în panteonul național românesc după ce a fost recuperată de istoriografia românească a secolului al XIX-lea, un rol important jucându-l opul Românii supt Mihai-Voievod Viteazul al lui Nicolae Bălcescu. Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.

Lasă un comentariu