Bustul lui Gheorghe Flondor – Municipiul Rădăuți

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Bustul este localizat in apropierea cladirii Primariei din Radauti. Bustul a fost construit in 2009 si, privit din partea stângă, se observă numele sculptorului şi imaginea sculpturii „Rugăciune”. Inițiativa ridicării acestui bust a aparținut Asociației Culturale „Flondor” din Rădăuți (condusă de profesorul Mihai Pânzaru), care se ocupă de cinstirea memoriei familiei Flondor. În anul 2002, Consiliul Local Rădăuți a dezbătut proiectul prezentat de Mihai Pânzaru. Bustul a fost realizat din bronz de către sculptorul ieșean Gavril Nichitean (n. 1932), costurile pentru realizarea lucrării, în valoare de 20 de milioane de lei vechi, fiind suportate de către Ana Pânzaru, soția profesorului.

Gheorghe cavaler de Flondor sau, in germana, Georg Ritter von Flondor, s-a nascut in Roman, pe data de 31 august 1892 si a fost un om politic, care a indeplinit functia de resident regal al Tinutului Sucevei. Este fiul compozitorului Tudor de Flondor si nepotul lui Iancu Flondor (conducatorul Partidului National Romani din Bucovina).

După absolvirea studiilor juridice la Facultatea de Drept de la Viena și la Universitatea din Praga, a fost mobilizat în armata austro-ungară, luptând în primul război mondial. A fost rănit pe front și decorat cu înalte distincții militare. Înscris în PNL în 1923, a fost ales ca deputat de Rădăuți în Parlamentul României (1927-1935) și apoi senator PNL de Rădăuți (1935-1937). Gheorghe Flondor a îndeplinit de asemenea și funcția de președinte al Camerei Agricole Rădăuți. În februarie 1939 a fost numit în funcția de Rezident Regal al Ținutului Sucevei (cu reședința la Cernăuți).

În urma ultimatumului sovietic din iunie 1940, Basarabia și nordul Bucovinei au fost încorporate de către Uniunea Sovietică. La data de 28 iunie 1940, la douăzeci și doi de ani de la Unirea patronată de Iancu Flondor, actul de cedare a fost îndeplinit tot de un Flondor. Activitatea sa de Rezident Regal și-a încheiat-o la 23 septembrie 1940 în orașul Vatra Dornei. După părăsirea Bucovinei de Nord, Gheorghe Flondor se retrage din orice activitate politică și se stabilește în orașul Sibiu. Regimul comunist îl va pune la stâlpul infamiei pentru vina de a fi fost rezident regal. În anul 1952 a fost arestat, fiind judecat și condamnat de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a la 10 ani temniță grea într-un proces public din anul 1956. Eliberat din închisoare în anul 1962, Gheorghe Flondor a încetat din viață la data de 26 aprilie 1976 în orașul București.

Lasă un comentariu