Sursa text: Primăria Orașului Corabia
Sursa foto: Călător prin România
Bustul Regelui Carol I al României a fost dezvelit pe 10 mai 2021, la împlinirea a 150 de ani de la înființarea orașului Corabia, în amintirea monarhului – primul rege al României – care și-a pus pecetea pentru înființarea orașului Corabia, care a fost, cândva, unul dintre orașele cochete ale Dunării. Lucrarea a fost realizată de către sculptorul Emilian Nuțu.
În anul 1871 Regele Carol I promulgă legea fondării orașului Corabia pe o proprietate care aparținea de drept mănăstirii Bistrița. Această acțiune avea să fie complementară celei realizate de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, având ca rezultat un oraș nou și liber. La Corabia, după promulgarea legii s-a alipit și comuna Dasova și cătunul Corabia Veche, parte a comunei Celei.
Carol I Al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 20 aprilie 1839 – d.10 octombrie 1914), a fost proclamat domnitor al României în ziua de 10/22 mai 1866 și rămâne cu acest titlu până în data de 10 mai 1881, când este încoronat rege, devenind astfel primul rege al României. Imediat după sosirea sa în țară, parlamentul României a adoptat, la 29 iunie 1866, prima sa Constituție care a permis dezvoltarea și modernizarea țării.
În timpul domniei sale, țara a obținut Independența deplină față de Imperiul Otoman, după Războiul ruso-turc (1877 – 1878), în care contribuția României a fost decisivă. Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic terminat prin Tratatul de la București din 1913, România obține partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul (viitoarele județe Durostor și Caliacra) de la Bulgaria.