Bustul ,,Ion Bănescu” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Audiotravelguide

Ion Bănescu a fost omul cu chipul de piatră, un om care a lăsat în urma lui o amintire de energie, un exemplu de muncă, ca primar al orașului și lungă vreme ca revizor școlar al Dobrogei.

În 1910, sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932) primeşte comanda să execute bustul lui Ion Bănescu. Ideea fusese lansată la moartea primarului iubit de însuşi preşedintele partidului conservator, Take Ionescu, şi un grup numeros de cetăţeni contribuie prin subscripţie bănească să ridice un bust fostului cetăţean şi primar al acestui oraş.

Artistul execută în timp record lucrarea comandată şi o expune la expoziţia Tinerimii artistice în mai 1910, la Bucureşti. Mai greu este cu locul de amplasare. Se fac două propuneri: în grădina publică Mircea cel Mare şi în piaţa din strada Griviţei, în faţa bisericii Adormirea Maicii Domnului. Disputele continuă, nepăsarea lasă loc iniţiativelor şi abia în iunie 1916 se pune pe cea de-a doua poziţie propusă, fără un soclu corespunzător, dovadă că după mulţi ani, în 1931, se înregistrează două oferte ale pietrarilor Antonio Rutta şi Fabian Istvan cu ateliere de sculptură în Constanţa „pentru executarea piedestalului bustului lui Ion Bănescu.” Astăzi bustul a fost mutat în faţa sediului administrativ al oraşului, ca într-o posibilă galerie a celor mai destoinici edili locali.

Printre cele mai importante lucruri pe care le-a facut Ion Bănescu se număra:

  • fondator al învăţământului modern în judeţul Constanţa
  • sistematizarea oraşului în perspectivă şi elaborarea unor schiţe de sistematizare de către specialişti; ordonarea străzilor pe baza unui plan rectangular
  • zonarea oraşului pe funcţii economice: rezidenţială, comercială, industrială, turistică
  • va iniţia primele amenajari turistice la Mamaia şi va susţine promovarea ei ca staţiune
  • pionier al iluminatului public al străzilor în oraşului Constanţa
  • are iniţiativa alimentării oraşului Constanţa cu apă potabilă adusă din Dunăre
  • susţine lucrările de consolidare a ţărmului mării şi de realizare a falezei ca un bulevard de promenadă,
  • are iniţiativa construirii primei uzine electrice la Constanţa.

Lasă un comentariu