Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena – Mătești

COD LMI: BZ-II-m-B-02429.01
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Săpoca

Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost construită în anul 1692, mai puțin pridvorul și turla care au fost construite ulterior, respectiv în secolul al XVIII-lea. Aceasta este o ctitorie în stil brâncovenesc ridicată la inițiativa boierului Constantin Căpitan Filipescu, dovadă fiind pisania veche situată deasupra ușii de la intrare, tradusă din chirilică de către N. Iorga între anii 1932-1934 la invitația familiei de învățători Grigore și Elena Mocanu.

Din punct de vedere arhitectural, aceasta are formă dreptunghiulară cu absida (altarul) poligonală cu cinci laturi la exterior și semicirculară la interior. Naosul este luminat de câte două ferestre pe fiecare parte și are formă pătrată. Pronaosul , de formă pătrată, are două ferestre la sud și una la Nord identice cu celelalte ale bisericii. Deasupra pronaosului se afla o turlă din zidărie în care se urca pe o scară a cărei cajă era săpată în pereții dinspre Nord și Vest.  Turla și bolțile ce acopereau biserica s-au prăbușit la cutremur.

Pictura inițială a fost executată în frescă. Timpul și-a pus amprenta pe zidurile bisericii, cutremurele și incendiile afectând pictura murală.  O serie de încercări de restaurare derulate între anii 1725- 1955 nu au făcut decât să acopere frumusețea bisericii. În anul 1955, preotul Marin Moșteanu are inițiativa unei restaurări în adevăratul sens al cuvântului  încredințându-i această lucrare pictorului I. Musceleanu, expert autorizat al Comisiei de pictură. Pecetea timpului a făcut ca între anii 1992-1994 să fie demarate alte lucrări de restaurare a picturii în tehnica frescă prin grija preotului Vișan Ștefan.

La 1 octombrie 1995 biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Epifanie al Buzăului păstrându-și hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și menirea de loc sacru de închinare pentru enoriașii măteșteni.

Lasă un comentariu