Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan

Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” se află pe dealul din imediata vecinatate a caminului cultural, pe Dealu’ Babii. Locația lăcașului de cult a dat și a doua denumire a bisericii, una populară, locală – Biserica Dealu’ Babii. Aceasta a fost finalizată în anul 1870 și a fost initial construită din lemn, ca loc de rugaciune pentru cateva zeci de familii care se gaseau la acea vreme pe Dealu’ Babii.

Din pacate, ziua exactă în care a fost finalizată nu este cunoscută însă, conform preotului care slujește aici ș ai unei plăci comemorative, pe 26 iunie 2010 au fost sărbătoriți 30 de ani de la sfințirea actualei biserici. Astfel, putem deduce că undeva înainte de anul 1980 a fost dărâmată biserica de lemn și a fost construită prezenta biserică.

Din punct de vedere arhitectural, lăcașul de cult are formă de navă dreptunghiulară, cu un altar pentagonal, decroșat, având la interior naos și pronaos. Clopotnița este de tip turn, prevăzut cu un coif de tip piramidal. La interior pictura a fost realizată de către pictorul Petru Iacovescu, în tehnica tempera, în anul 1980.

Resfințirea lăcașului a avut loc la data de 02 noiembrie 2011. A fost realizată cu Marele Mir, care este folosit în astfel de ocazii și care s-a realizat de către însuși P.S. Episcopul Gurie Georgiu al Hunedoarei și Devei și de către P.S. Siluan, Episcopul creștinilor ortodocși din Ungaria, împreună cu un sobor de preoți.

Lasă un comentariu