Biserica „Sfântul Spiridon” – Corabia

COD LMI: OT-II-m-B-08845
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Corabia (text) și Călător prin România (foto)

Biserica „Sfântul Spiridon” din Corabia a fost construită în jurul anului 1843 de către medelnicerul Enache Grecescu, arendașul moșiei pe care se afla satul Corabia, proprietatea Mănăstirii Bistrița.

Din punct de vedere arhitectural, biserica are interiorul lung de 13 metri și lat de 7 metri, fiind construită și decorată în stil bizantin. Icoanele din biserică, inclusiv cele pictate direct pe catapeteasmă, constituie obiecte cu valoare istorică prin vechimea lor, dar și prin calitățile artistice deosebite.

Biserica a cunoscut mai multe lucrări de reparații. Primele au avut loc în anul 1894, iar celelalte în anul 1924. În anul 1929, prin contribuția lui Gheorghe și Maria Nicolaescu, biserica a fost înzestrată cu casă parohială.

Din punct de vedere al preoților care au slujit în sfântul lăcaș, este foarte important să îl amintim pe pr. Marin Istrate care a slujit în perioada 1881 – 1894. Din 1894 lăcașul de cult este condus și administrat de pr. Dimitrie Ionescu și apoi de pr. Ilie Popescu. Începând cu 1917, pr. Alex C. Popescu, proaspăt licențiat în teologie, preia postul de preot al bisericii, iar în 1927 este înlocuit de pr. I. Smărăndache. În prezent, preotul paroh este pr. Grecu Spiru.

Lasă un comentariu