Sursa: Preot Al. Ionescu (text), Călător prin România (foto)
Biserica este situata pe un deal, in mijlocul parohiei, in partea stanga a satului Valea Putului si la 3 km de satul Merei. Aceasta a fost construita din temelie in anul 1866, fiind ctitorita de fratii Alexandrescu din comuna Lipia – Buzau (actual sat din componenta comunei Merei), pe terenul de langa via lor din satul Valea Putului.
Constructia nu este impunatoare, este realizata din zid de caramida si piatra, in forma de cruce, avand trei turle, dintre care una mai mare decat toate celelalte. Toate acestea sunt acoperite de tabla. Pictura interioara este realizata in tempera, in stil romanesc semibizantin, executata de catre zugrafii Nita Negoescu si N. Stanescu, dupa cum se poate observa dupa semnaturile aflate in dreapta jos a icoanelor imparatesti.
De-a lungul timpului, biserica a suferit grave avarii, dar s-au facut mici reparatii si reconstruiri, sub preotii deservanti, incepand cu Preotul Ioan Ionescu si continuand cu Preotul Al. Ionescu si cu Preotul T. Frunta. Biserica a fost o filiala a parohiei Merei pana in 1940, urmand ca din 1941 sa fie declarata parohie proprie, avand preoti proprii, care s-au schimbat la interval scurte de timp. Motivul schimbarii preotilor tine de dimensiunea parohiei. Aceasta continea 76 familii asezate pe 6 km.