Sursa: Primăria Pietroasele
Istoria bisericii Sf. Nicolae este prezentată de cele două pisanii ale ei, cea din interior și cea de pe fronton. Astfel, pisania aflată pe frontonul bisericii spune că aceasta, deținătoare a Hramului ,,Sfântul Nicolai’’, este construită în anul 1818 grație celor 92 de enoriași. Aceștia sunt amintiți și în anul 1894 atunci când biserica a necesitat reparații. Tot pe pisania de pe fronton sunt amintite numele tuturor celor care au ajutat la ridicarea lăcașului, atât oameni obișnuiți, cât și personalități locale și naționale. Un nume, care a fost șters, cuprinde anumite litere care pot face trimitere la Măria Sa, Carol I. Motivul ștergerii numelui poate avea două cauze – fie trecerea timpului, fie din cauza regimului comunist care dorea ștergerea tuturor urmelor regalității.
Cea de-a doua pisanie – cea din interior – lămurește faptul că, în anul 1894, s-a zidit pe lângă și deasupra bisericii de la acea vreme, biserica din prezent, realizată din piatră și cărămidă. Tot pisania interioară indică și anul 1904 ca fiind anul în care biserica a fost închisă și părăsită. Abia în anul 1948 biserica primește atenția cuvenită, fiind reparată și redată cultului, prin slujba de sfințire a P.S. Episcop al Buzăului, Dr. Antim Angelescu.
În anul 1957 este realizată noua clopotniță, iar în 1960 acoperișul, tencuielile interioare și exterioare. În perioada 1968 – 1969, în zilele Patriarhului Bisericii Ortodoxe Justinian și ale P.S. Dr. Antim Angelescu s-a executat din nou pictura în tehnica în frescă de către pictorul Octav V. Teodorescu din Buzău.
Toate lucrările realizate din anul 1946 și până în prezent s-au realizat grație celor 187 de familii ale parohiei, care au contribuit activ la dezvoltarea lăcașului de cult și păstrarea.