Biserica ,,Sfântul Nicolae” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Istoria Bisericii Bulgare din Constanta incepe in anul 1890, atunci cand puternica comunitate bulgara din oras cerea aprobarea pentru contruirea unei biserici ortodoxe proprii. Prima comunitatea bulgară din oraş datează din 1873. Membrii fondatori ai acesteia erau negustori renumiţi, meşteşugari şi grădinari.

Biserica a fost construita in stilul architectonic romanesc, insa are textele pictate pe pereti sunt in Limba Bulgara, realizate de catre Ioanid Batranul. Aceasta a fost cunoscuta, pana la preluarea denumirii de Biserica ,,Sf. Nicolae cel Vechi’’, drept Biserica Alba. In anul 1998 a fost realizata o refacere a picturii, iar aceasta a fost executata in tehnica de fresca de catre pictorii Mihail Fordea si Florin Vlad din Bucuresti.

Biserica Bulgara cu hramul Sf. Nicolae a fost preluata de Episcopia Tomisului dupa anul 1940. Aceasta a functionat drept catedrala a orasului intre 1941-1946, atunci cand Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost bombardata. Dupa demolarea Bisericii Luterane, comunitatea evanghelica luterana si-a tinut slujbele in acest lacas intre anii 1975-1987.

Lasă un comentariu