Biserica ,,Sfântul Nicolae” – Izvoranu

COD LMI: BZ-II-m-B-02412
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Tisău

Biserica ,,Sfântul Nicolae” este localizată în satul Izvoranu, în zona dealurilor aflate la nord de valea Râului Nișcov. Aceasta a fost clădită din temelie de jupânul Jipa Căpitanul și de jupânul Stanciu, în zilele de domnie ale lui Stefan Voievod Cantacuzino, așa cum reiese de pe pisania bisericii.

Inițial, pe locul actual al bisericii, a funcționat o mănăstire cu chilii călugărești, lucru care este atestat de inscripția din interiorul clădirii. Aceeași inscripție face referire la Mitropolitul Luca al Țării Românești, al cărui mormânt se află, conform unor surse, în dreapta intrării, acoperit fiind de o placă tombală al cărui scris nu mai este lizibil. Deoarece, în practica ctitoriilor, cel care construiește biserica este îngropat în interiorul sau proximitatea acesteia, tindem să credem că și acesta este unul din ctitori. O altă legendă locală îl desemnează ca ctitor pe Preda Buzescu. Dat fiind faptul că există dovezi ale unor ctitorii ale lui Mihai Viteazul prin zona Buzăului, tindem a lua și această variantă în considerare.

Din punct de vedere arhitectural, biserica este de tip navă, realizată din zidărie de cărămidă și are o turlă din lemn în zona pridvorului. Învelitoarea acoperișului este din tablă. Pictorul care s-a îngrijit de înfrumusețarea interioară a bisericii este necunoscut. La temelia bisericii se află patru icoane pictate la o dată recentă de un călugăr. Există o singură icoană veche a lui Iisus Hristos lucrată în lemn de stejar, fără inscripție. De asemenea, biserica deține o Evanghelie legată în piele, cu colțurile și mijlocul de argint.

O reparație capitală a avut loc în perioada 1843-1844, iar intre anii 1902-1903 a fost refăcut acoperișul.

 

Lasă un comentariu