Biserica ,,Sfântul Nicolae” – Comarnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Comarnic

Istoria sfantului lacas de cult are o istorie destul de indelungata. Aceasta istorie indelungata deriva din faptul ca biserica din prezent este a treia biserica din zona respectiva, mai existand doua inainte care au fost demolate.

Prima biserica, cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva’’, s-a aflat mai sus de actuala biserica, pe soseaua ce duce spre Secaria, iar astazi pe acel loc se afla o Cruce din piatra cu inscriptia:

“Aici a fost altarul intaiei biserici din Comarnic. S-a ridicat aceasta cruce pe locul Sfintei Mese de catre familia Manea P.Totan, Gheorghe G.Moncica si preotul Ioan.  10 mai 1895.’’

A doua biserica cu hramul ,,Sfantul Mucenic Gheorghe’’ a fost zidita pe locul unde se afla actuala biserica, ctitoria doamnei Zoe, sotia domnitorului Gheorghe Bibescu, ridicata in anul 1815. Stiind ca prima biserica a dainuit peste 70 de ani reiese ca ea a fost construita in jurul anului 1740. A doua biserica a durat pana in preajma anului 1900 cand preotul Ioan Voiculescu impreuna cu credinciosii a hotarat sa construiasca o alta biserica pe acelasi loc, dupa ce va darama biserica ctitoria familiei Bibescu. Printul George Valentin Bibescu s-a opus daramarii bisercii ctitoria parintilor, propunand sa doneze un alt teren pentru noua biserica.

Preotul impreuna cu credinciosii au refuzat aceasta si mai precis la 3 iunie 1899 cf. aprobarii Mitropoliei ord. nr. 972/ 1899 au inceput construirea noii bisericii in jurul celei vechi ajungand pana la acoperis. Printul George Valentin Bibescu nu a dat voie demolarii vechii bisericii si astfel lucrarile au fost oprite. La aceasta inversunare a printului se adauga si lipsa de fonduri, care intarzie lucrarile cu 5 ani. Astfel, prin anul 1907, printul Bibescu a dat voie daramarii vechii biserici si astfel s-au continuat lucrarile, fiind terminate in anul 1910 cf. Procesului verbal al Ministerului Cultelor nr. 853/1910 de receptie definitiva a lucrarilor, inteprinzator fiind G. Angelo Venturini. Insusi printul platind cheltuielile picturii si a mobilierului, ce au continuat pana in 1911.  La sfintirea bisericii, care a avut loc in anul 1912, familia Bibescu a donat bisericii urmatoarele odoare : sfantul potir, sfantul disc, sfantul chivot in forma bisericii, doua sfesnice cu cate trei brate pentru Sfanta Masa, toate din argint.

Biserica Sfantul Nicolae este zidita din piatra si caramida acoperita cu tabla zincata fiind in forma de cruce cu trei turle. Turla principala este acoperita cu tabla zincata in forma de solzi. Catapeteasma bisericii este din lemn de tei si imbracata in foita de aur, pictata de D. Belisarie. Pictura bisericii este in tempera fiind executata in anul 1910 de acelasi pictor si pastrandu-se in buna parte si astazi. In decursul anilor s-au facut lucrari de intretinere si lucrari de raparatii generale.

In anul 1941, in urma cutremurului, s-au facut reparatii atat la interior cat si la exterior, iar in anul 1949 s-au facut reparatii la pictura bisericii prin spalarea partilor lucrate in ulei, lucrare executata de pictorul C. Bobuleanu. In anul 1957 s-a inlocuit pardoseala biserici cu placi de marmura si mozaic venetian, iar in anul 1967 s-a executat pardoseala din parchet in sfantul altar.

In anul 1977 biserica a fost grav avariata de seismul din 4 martie, iar preotii Banu Gheorghe si Popescu Mihai au inteprins lucrari de reparatii capitale si consolidare a bisericii cu sprijinul si contributia credinciosilor. Apoi s-a construit cloptnita si centrala termica. In anul 1982 s-au facut lucrari de spalare a picturii interioare.

Lasă un comentariu