Biserica ,,Sfântul Nicolae” – Breaza

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Biserica ,,Sf. Nicolae’’ este cea mai veche biserică de mir din zonă. Istoricul acesteia a fost întocmit de preotul paroh, Iorgu A. Ciomag, în anul 1983. Acesta consemna că nu există nicio inscripție, că nu se cunoaște nici numele ctitorilor sau al ajutoarelor.

Cea mai veche informație despre biserică datează din anul 1584, sursa făcând referire la construcția bisericii. Aceasta a fost construită din bârne de stejar (din pădurea de lângă sat), sub forma unei corăbii, cu o singură turlă. Pictura inițială se credea a fi executată pe foi de table aplicate pe bârne de stejar.

Datorită (sau din cauza) nevoii de spațiu, în anul 1907, în vremea preotului Răducanu Georgescu, biserica este prelungită cu un pridvor din zid de piatră. Dacă pictura originală se credea a fi pe foi de tablă, cea ulterior realizată a fost executată și reparată de mai mulți pictori necalificați. Clopotul interior, cu o rezonanță deosebită, a fost turnat de Vasile Paraschiv, în anul 1930.

Cutremurul din anul 1940 afectează și această biserică. Cu munca voluntară a enoriașilor, între 1957-1959 biserica intră în reparății capitale. Cu prilejul acesta, a fost refăcut amvonul și s-au ridicat cele două turle mici. Clopotnița, grav avariată în urma cutremurului, a fost reconstruita din beton si piatra. Pictura a fost și ea executată după anul 1983.

Din motive organizatorice, hramul bisericii se oficiează de ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Slujitor al Bisericii este preotul Grigore Neagu.

Lasă un comentariu