Biserica Sfântul Ioan Evanghelistul – Săsenii Noi

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Preot Rotărescu George (text), Călător prin România (poze)

Pentru a înțelege importanța culturală și istorică a acestei biserici, este foarte important să pătrundem în etimologia denumirii ,,Săseni”. Se presupune ca intemeierea si denumirea acestor sate (Sasenii Noi si Vechi) au legatura cu locuitorii transilvaneni din regiunile sasesti si secuiesti emigrati in aceasta zona, in secolele XII-XV. Primele stiri documentare despre satul Sasenii Vechi dateaza de la sfarsitul secolului al XIV, cand exista denumirea de ,,Dealul Sasenilor’’. 

Actuala biserica parohiala din Sasenii Noi, declarata monument istoric si de arhitectura, face parte din sirul lacasurilor sfinte care au deservit fostul schit metoc Saseni, al Episcopiei Buzaului. A fost ridicata in anul 1841 de Episcopul Chesarie, in timpul domniei lui Alexandru Ghica Voevod, pe locul celei anterioare, daramata de cutremurul din 1838 si care avea acelasi hram ,,Sfantul Ioan Evanghelistul’’. Pomelnicul ctitoricesc al bisericii include in afara de episcopul Chesarie, pe Gherasim Ieromonahul, iar din cei morti pe Matei Voevod, Elena Doamna si Vintila Voevod. Se crede, dat fiind documentele istorice, ca aceasta biserica este a 5 a de pe acest teren, celelalte fiind desfiintate si daramate din cauza dezastrelor naturale (cutremure) sau din cauza invaziilor. 

Biserica a fost construita concomitent, si dupa acelasi plan arhitectonic, cu paraclisul centrului Eparhial Buzau, folosind acelasi fel de piatra extrasa din zona Pietroasele. In timpul acelor lucrari s-a descoperit pretiosul tezaur ,,Closca cu Puii de Aur’’. Are forma de cruce, cu o singura turla de mari dimensiuni situata deasupra naosului.

Pictura originala a fost executata de Nicolae Teodorescu Pitarul, primul indrumator al lui Gheorghe Tattarescu, in tehnica fresco. Catapeteasma monumentala a fost sculptata in lemn de un anume Dumitru Sapatorul din Braila. A fost sfiintita de insusi ctitorul sau, in luna mai a anului 1841. Tot episcopul Chesarie a donat bisericii sfantul chivot pe care se afla urmatorul inscris:

,,S-au facut de Preasfiintitul episcop Kesarie 1841 iulie 20’’.

Ca obiecte de cult cu valoare de patrimoniu amintim 2 icoane pentru tetrapod: una cu hramul si Invierea si cealalta cu Nasterea si Botezul Domnului, pictura originala – 1841. O valoare deosebita prezinta cele doua sfesnice imparatesti care presupunem ca au impodobit si precedentele biserici ridicate pe acelasi amplasament, intrcat dateaza din vremea episcopului Cosma Popescu, dupa cum citim pe unul dintre ele: ,,S-au facut aceste sfesnice de robul lui Dumnezeu Dosoteu ieromonahul, arhimandrit, al Sfintei Episcopii Buzau in zilele Sfiintiei sale, Parintelui Episcopului Kir Kosma – 1787’’.

Daca in 1841 biserica a fost ridicata pentru a servi Schitului Saseni, ulterior ea a devenit biserica parohiala a satului Sasenii Noi. Lipsa unui document scris in acest sens ne conduce la presupunerea ca obstea calugarilor a parasit stravechea vatra monahala ca urmare a secularizarii averilor manastiresti in vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

De-a lungul timpului, au fost executate reparatii capitale: in 1907 – acoperisul de sindrila a fost inlocuit cu tabla, pe cheltuiala lui Constantin Iarca, a carui proprietate se invecina cu biserica; intre 1956-1958 s-a consolidat turla si s-a refacut tencuiala interioara; intre 1978-1980 s-a introdus curentul electric si s-a reparat acoperisul. In anul 2006 a fost largit acoperisul bisericii si s-au executat lucrari de reparatii si de vopsire a turlei bisericii. In 2010 a fost instalata o centrala termica care deserveste biserica si casa parohiala ce se afla in imediata apropiere. Aceasta este o cladire foarte veche, calugareasca, construita pe o pivnita cu o vechime de cca. 300 de ani, care adapostea odinioara crama metocului Saseni. Pana in 1915, in aceasta casa a functionat si scoala primara din sasenii noi, prin stradania preotilor si cu sustinerea materiala a aceluiasi binefacator Constantin Iarca.

La cca 60 m vest de biserica se afla o cruce comemorativa din piatra masiva, monument istoric, numita ,,Crucea dintre vii’’ ridicata de Episcopul Stefan al II-lea al Buzaului, in anul 1724, in memoria donatorilor de terenuri agricole si case: Mihai si Maria. Inscrisul chirilic al crucii prezinta importanta istorica si artistica:

,,In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, ridicatu-s-a aceasta sfanta cruce in hramul uspeniei bagoroditei de iubitorul de Dumnezeu kir Stefan Episcop al Buzaului’’ in zilele luminatului domn Io Nicolae Alexandru Voevod si intru pomenirea raposatilor Mihai si Maria, care au inchinat Sf. Episcopii – Schitului – mosia si casele din Saseni cu 35,5 pogoane de vie si 8,5 pogoane paragina dinaintea caselor si cu toata partea lor de mosie – Leat 7232 (1724)’’.

In partea de rasarit a bisericii, langa altar, exista o piatra funerara cu inscris chirilic, indescifrabil, dar despre care gasim o mentiune conform careia a fost lucrata de pitarul Gheorghe Ioanichiei in anul 1852.

De o importanta deosebita este si pisania, care confirma toate reperele istorice si temporale:

,,Crestine, aceasta biserica din temei, este ridicata, in locul celei de cutremur daramata, prin Kesarie multravnitorul episcop, sub domnia lui Alexandru Ghica Voevod. Intra dar, si ca in a lui Noe corabie spre liman pluteste tare in evlavie – 1841- mai’’.

Lasă un comentariu