Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” (Parohia ortodoxă Sângeorz-Băi III) – Sângeorz – Băi

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Sângeorz-Băi

Amplasamentul bisericii este în apropierea Someșului Mare, pe temelia unei bisericuțe din lemn, monument istoric, cu hramul „Buna Vestire” , adusă în anul 1840 de la mănăstirea Cormaia. Biserica de lemn a fost construită în anul 1636 de preoții de atunci pe temelia unei mănăstiri mai vechi, de la care se păstrează rândul de icoane ale prorocilor. Iconostasul a fost pictat în Rusia la vestita Lavra Pecerska, așa cum stă mărturie inscripția din interior, de la ușile împărătești. În anul 2004 a fost adusă din nou la mănăstirea Cormaia, fiind demontată și refăcută de meșteri autorizați.

Biserica nouă, Sângeorz-Băi III face parte din protopopiatul Năsăud, având hramul Sfântul Ioan Botezătorul și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, așa cum reiese din pisania de la intrare: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a construit această biserică cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil””. În anul 1995 s-au început lucrările la ridicarea noii biserici, prin strădania preotului paroh Mihai Irimia, ajutat de membrii Consiliului și Comitetului parohial. Proiectul a fost executat de arhitectul  Toma Hulpe, biserica având formă de cruce. Pictura a fost executată în tehnica frescă de către pictorul Popa Nicolae din București între anii 1997-1999, împreună cu icoanele de la iconostas. Iconostasul a fost executat de meșterul Pop Dumitru, din orașul Sîngeorz-Băi, iar ușile împărătești de către Ioan Gușă de la Rodna.

În duminica a 4-a după Rusalii a anului 1999, în ziua de 5 septembrie, la sfârșit de secol și mileniu s-a săvârșit slujba târnosirii acestei biserici de către Înalt Preasfințitul Bartolomeu Anania, înconjurat de un mare sobor de preoți și de credincioșii din localitate și din satele învecinate. În anul 2001, preotul Mihai Irimia, ctitorul acestei biserici s-a pensionat, fiind urmat în slujire de către părintele Rățoi George, din localitate, care înainte a slujit la parohia Gersa protopopiatul Năsăud, vreme de 27 de ani. A slujit până în anul 2015, când de la parohia Șieu Odorhei, vine ca preot paroh Alexandru Buia, care slujește până în prezent. Parohia are 1610 suflete.

Între anii 2016-2019, în proximitatea bisericii, s-a ridicat casa parohială, apoi un altar de vară și a fost schimbată structura și învelitoarea acoperișului. S-a pavat curtea bisericii și s-au construit anexe gospodărești.

Lasă un comentariu