Sursa: Primăria Orașului Sângeorz-Băi
Proiectul acestei biserici a început să se lucreze încă din anii 1869 de către arhitecții Pfilip Lindorfer și Alexandru Bărbat din Bistrița. Biserica a fost edificată în aproape 5 ani, astfel că în ziua „Sfintei Cruci ” 14 septembrie 1880 biserica a fost sfințită de către venerabilul profesor Grigore Moisil care în numele episcopului de Gherla urma să participe la acest mare eveniment.
Clopotele bisericii au fost comandate și turnate la Budapesta, cel mare prin donația credincioșilor iar celălalt donat de preotul Simion Tanco (clopotul popii). Valoarea bisericii era foarte mare de 19000 de florini aur, iconostasul a fost comandat la Viena de către Contele Ziki care a fost executat prin sculptură cu pastă de ulei de bronz grafitat și folie de aur, iar picturile sfinților au fost și ele realizate de către niște pictori vienezi de biserici. Același Conte Ziki a suportat transportul iconostasului și montarea în Sfânta biserică.
Preotul Capelan Virgil Andresi 1945 – 1949 a predat parohia noului titular numit în persoana preotului Sabin Trutia 1949 – 1951. Un an mai târziu pe la începutul anului 1950 a fost numit ca preot II Teodor Lazar 1951 – 1961.
În anul 1961 a avut loc sfinţirea Sfintei biserici după numeroase reparaţii, în ziua sărbătorii ”SFÂNTUL DUMITRU” în prezenţa preoţilor locali în frunte având pe PREA SFINŢITUL TEOFIL HERINEANU al Clujului şi Protopopul ADRIAN al Năsăudului.
Anii s-au scurs şi după un alt pătrar de secol în perioada în care la ALTARUL acestei SFINTEI BISERICII servea preotul Iacob Algeorge şi Ioan Băndean, aceştia împreună cu Consiliul Parohial au stabilit ca necesară efectuarea unei noi reparaţii capitale generale, care să cuprindă mari lucrări de ansamblu începând cu turnul, clopotniţa, repararea şarpantelor, acoperirea generala cu tablă, tencuieli exterioare şi interioare, pictura şi înfrumuseţarea ei.
Sarcinile s-au împărţit proporţional, preotului Ioan Băndean revenindu-i exteriorul bisericii, iar preotului Iacob Algeorge interiorul ei. Sub conducerea preotului paroh Iacob Algeorge, precum şi cu sprijinul Consiliului parohial format din: Ruşti Ioan epitrop, Alexi Alexandru, Tahâş Alexandru, Costan Ioan, Larionesi Ioan, Lupşor Ilie şi cu deosebita jertfelnicie a credincioşilor s-a început lucrările de pictură ale bisericii începând cu data de 1 mai 1997 şi s-au terminat în 1 noiembrie 1997.
Sub cupola acestei bisericii în ziua de 16 august 1998 a avut loc resfinţirea bisericii, serviciul religios de resfinţire s-a făcut sub auspiciile P.S. EPISCOP VASILE SOMEŞANUL şi un numeros sobor de preoţi avându-I în frunte pe preotul paroh Iacob Algeorge, Irimia Mihai, Băndean Ioan şi protopopul Dâmbu Ioan.
Între anii 2016-2018, în vremea părintelui Dacian Dumitru Șanta, biserica a trecut printr-un amplu proces de reparații capitale, atât la interior cât și la exterior, realizându-se în Anul Centenar al Marii Uniri, prin implicarea preotului paroh și a sculptorului Alexandru Siminic, fiu al Sîngeorzului, și un monument al eroilor amplasat în curtea Bisericii.
Resfințirea bisericii a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, în data de 23 septembrie 2018, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, în vremea de rodnică păstorire a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului fiind PS Părinte Vasile Someșanul, protopop al Năsăudului PC Pr. Ioan Dâmbu, iar preot paroh PC Pr. Dr. Dacian Dumitru Șanta.