Biserica ,,Sfântul Haralambie” – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Biserica Sfântul Haralambie din Giurgiu este situata în partea de Vest a orașului Giurgiu în cimitirul Sf.Haralambie pe șoseaua Sloboziei.

Construită în stil românesc, pe o suprafaţă de 320 m.p., este situată în cuprinsul cimitirului cu acelaşi nume, fiind o construcţie veche din cărămidă, al cărui început ar data din anul 1848 până în anul 1852, fiind realizată pe cheltuiala preotului Florea Stanescu,ctitorul bisericii. Înainte de a fi pictată biserica a venit și preotul Ioan Duhovnicul și împreună s-au ostenit pentru casa Domnului.

După anul 1852, preotul Florea Stanescu a plecat la mănăstire unde a intrat în cinul monahal. După câțiva ani, foarte bătrân și bolnav, s-a întors la Giurgiu unde a murit și a fost îngropat în partea de Nord a Sfântului Altar, aproape de zidul bisericii. În prezent nu se știe locul unde a fost înmormântat. Din anul 1852 până în anul 1953 când a fost numit preotul Niculescu Gheorghe nu se cunoaşte numele şi istoricul bisericii. În anul 1938 se construieşte turla bisericii. În anul 1940 se fac reparaţii la biserica după cutremur care au costat 300.000 lei. În anul 1942 biserica a fost inundată de apa revărsată a Dunării până la înălţimea de 2 m. În anul 1957 s-a construit clopotniţa de la intrarea în cimitir. Biserica Sfântul Haralambie din Giurgiu, construită în stil muntenesc,are formă de nava,cu o singură turlă paralelipipedică aşezată pe pronaosul bisericii. Ferestrele au formă dreapta, terminate cu arc de cerc, uşile de la intrare sunt drepte din metal iar uşile de la pridvor sunt tot din lemn sculptat cu ornamentaţii.

În anul 1988 a venit la biserică prin transfer, preotul Osman Marian care împreuna cu părintele Dumitru Grosu au reparat capital biserica (consolidare și subzidire) și au învelit-o cu tablă galvanizată în anul 1994.Pictura actuală este realizată în frescă de pictorul Conț Alexandru, între anii 1995-1997. Biserica a fost resfinţită în toamna anului 1998 de Preasfinţitul Teodosie Snagoveanul. Biserica Sfântul Haralambie din Municipiul Giurgiu adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Haralambie, oferite în dar de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în anul 2009. Începand cu anul 2007 până în prezent, în fiecare an, Preasfințitul Părinte Doctor Ambrozie întâiul Episcop ales al Giurgiului, a oficiat Liturghia Arhierească în ziua Sfantului Haralambie-Hramul bisericii.

În prezent, prin strădania preoţilor slujitori se desfăşoară ample activităţi catehetice şi filantropice. Preoţii slujitori desfăşoară o bogată activitate pastorală şi răspund cu promptitudine la solicitările privind săvârşirea serviciului divin.

Lasă un comentariu