Sursa: Primăria Municipiului Moinești
Biserica „Sfântul Gheorghe” este una dintre cele mai vechi edificii religioase din Moineşti. Pe locul construcţiei actuale, cu câteva sute de ani în urmă era o poiană vastă, iar pe raza cartierului Văsâieşti trăiau, cu propriile rânduieli, ostaşii moldoveni însărcinaţi să păzească linia care despărţea teritoriul Moldovei de cel al Transilvaniei. Ostaşii care au luptat împotriva trupelor maghiare ale regelui Matei Corvin, aparţineau domnitorului Ştefan Cel Mare si au fost înhumați în acea poiană.
Din documentele domnitorilor Petru Rars (8 martie 1533) si Alexandru Lapusneanu (9 aprilie 1560) reiese ca ar fi existat o biserica de lemn, cu hramul Sfantul Gheorghe, care a fost construita pe la 1500, de catre Maria si Draghita, nepoatele comandantului Ilie Sanga, pe mormantul unchiului lor Sanga Ilie si a ostasilor lui Stefan cel Mare. Din pacate, 300 de ani mai tarziu biserica a fost distrusa de un incendiu care a cauzat foarte multe pagube Moinestiului. Astfel, incendiul izbucnit in anul 1810 de pe urma caruia a avut de suferit si asezamantul, a impus refacerea din telemelii a bisericii (de aceasta data din caramida si piatra) si pastrarea hramului.
Biserica actuala a fost ctitorita in anul 1860, cu eforturile cumulate ale localnicilor, la indemnul a doi comercianti – Ghinea Bacalu si Andrei Ursu – care tineau de aceasta parohie si care au fost incredintati prin vis sa construiasca in acest loc o biserica cu hramul Sfantul Gheorghe. Pictura interioara a fost executata abia in anul 1937 de catre pictorul bucurestean Jean Dumitrescu si restaurata apoi in doua etape (in anul 1976, de Olga Gonceanu si in 1983, de Dumitru Macovei). Tot in aceasta perioada a fost adus un clopot din bronz care cantarea 750 kilograme, iar in anul 1983 are loc resfintirea lacasului de catre Eftemie Luca, Episcopul Eparhiei Romanului si Husilor.
De-a lungul existenţei sale, biserica a fost vizitată de personalităţi care au avut drum pe aceste meleaguri. Astfel, îl putem menţiona pe Nicolae Iorga, pe Constantin Angelescu şi pe Mircea Canciov. Unul dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc la biserica „Sfântul Gheorghe” a fost aducerea raclei cu moaştele Sfintei Parascheva în 1947, când a avut loc o secetă cumplită. Ca o minune, după lungi rugăciuni pentru Sfânta Parascheva, a început să plouă liniştit, iar pământul a fost din nou roditor.