Sursa: Călător prin România
Istoria acestui lacas de cult incepe in anul 1734, atunci cand, cazacii zaporojeni care au venit din Ucraina si Don, si-au dorit sa construiasca pe un loc numit ,,Ceair’’, aproape de centrul orasului, un lacas de inchinare cu aspect de casa taraneasca. Aceasta biserica era construita din lemn si a fost finalizata la 1842.
Vremea a trecut, iar in anul 1883 (deoarece constructia a fost realizata in perioada 1872- 1882), pe locul altarului vechii biserici s-a construit un monument in forma de biserica, stil slav, cu o turla, acoperis din tabla neagra, pe care se pastreaza crucea cu semiluna la baza. Pentru constructia acesteia s-a emis autorizatie de la prefectul judetului, Ismail Bey si guvernatorul provinciei Omer Feazi Pasa.
Construita din piatra si caramida, cu ziduri groase de 1,40 m, biserica a fost sfiintita de catre episcopal Iosif. Aceasta are o forma de cruce cu doua turle. Pictura murala a fost executata de pictorul M. Paraschiv. O alta parte a picturii murale a fost executata pe patura de clei, in 1880, de E. Cardas, care a lucrat in fir de aur icoanele de la catapeteasma. Epitaful este lucrat in fir de aur si argint si confectionat in 1906 la Kiev, din grija preotului Irimia Trofimescu. Pictura murala a fost refacuta si completata in anul 1935 de Eduard Kelly, iar in acelasi an, pe 10 noiembrie, biserca a fost resfintita de catre episcopal Cosma Petrovici.
Ample lucrari de renovare si resfintire au loc si pe 6 decembrie 1942, lucrari realizate la ordinul aceluiasi arhiereu, iar ultimele lucrari complexe, reparatii si renovari sunt finalizate in 2003, iar pe 12 octombrie, este resfintita de catre Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie.
Este biserica mea de suflet! Avem o biserica frumoasa si un minunat preot – Danut Lisovencu – un om si un duhovnic cum multi crediciosi si l-ar dori . Sa ne traiasca multi ani ! 🙏🙏🙏