Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău
Biserica din anul 1241 a fost distrusă de hoardele tătărăști, dar a fost reconstruită în 1246 din ordinul episcopului Gallus. Biserica respectivă era o biserică de lemn, Zalăul până în anul 1542 aparținând Episcopiei Romano-Catolice din Ardeal. În 1752, pe terenul cumpărat de la Nagy Andras, s-a construit o biserică din piatră, cu turnul din lemn, care a dăinuit până în 1844. Construirea lăcașului de cult zălăuan a fost demarată la începutul anului 1878. Episcopul de Oradea – Tágen János, fostul paroh de Zalău, a finanțat în mare parte construirea acestui edificiu. Proiectul bisericii a fost întocmit de către Jenei István, inginer constructor, iar lucrările de construcție au fost coordonate de către Floriancsics Eduárd.
Sfințirea și darea în folosință a noii biserici, de către Episcopul Nogál János, au avut loc în anul 1884. Cele trei clopote au fost aduse din turnul de lemn al vechii biserici, cel mai mare cântărind 225 de kg, cel mijlociu – 125 de kg, iar cel mic – 33 de kg. Visul măreț al enoriașilor romano-catolici din Zalău s-a împlinit în anul 1911, când biserica a primit un clopot mare de 830 kg și unul de 517 kg, turnate în atelierul maestrului Egri Ferenc. Din păcate, în timpul Primului Război Mondial, clopotele bisericii au fost confiscate, reușindu-se să fie salvat de la jaf doar cel de 517 kg, sfințit în onoarea Apostolului Ioan. Însă, în anul 1929, enoriașii au strâns bani pentru achiziționarea unui nou clopot mare, de 1022 kg, dedicat Sf. Treimi și Fecioarei Maria, și a unuia mic, de 12 kg, dedicat Sf. Iosif, ambele turnate în atelierul maestrului Novotny Antal din Timișoara.
În 1957, s-au efectuat lucrări de renovare a fațadei bisericii. În 1991, comunitatea romano-catolică din Zalău număra 1300 de suflete.
Nava bisericii are o dimensiune de 15 x 15 m, de formă pătrată. Ferestrele largi din stânga și dreapta navei îi conferă un iluminat natural deosebit lăcașului. Are două intrări: intrarea principală, aflată sub turn și una laterală, dinspre sacristie. La intersecția dintre sanctuar, altarul principal și navă, se află două altare mai mici. Băncile confecționate din lemn masiv asigură aproximativ 200 de locuri. Încălzirea bisericii este asigurată cu ajutorul unui cazan mural pe gaz metan.