Biserica Romano-Catolică – Zlatița

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Socol

Biserica  romano – catolică din Zlatița, a fost construită de comunitatea de cehi din Zlatița , între cele două războaie mondiale, fiind terminată în anul 1940.

Pentru construcția ei s-au implicat foarte mult preoții cehi din Cehia, care la acea vreme erau în România, alături de întreaga comunitate de cehi din celelalte sate cehești care au venit în această zonă între anii 1823-1826. Statuile din biserică au fost aduse direct din Cehia, fiind donate de unele biserici.

Biserica a fost renovată în perioada 2009- 2013, cu ajutorul Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România. În anul 2017 cu sprijinul Primăriei Comunei Socol, a Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România și a comunității cehe au fost reabilitată crucea din interiorul bisericii și de la marginea satului, a fost împrejmuit gardul din spatele Bisericii romano-catolice și a fost montat paratrăsnetul care protejează biserica.

Hramul bisericii se sărbătorește pe data de 28 septembrie de sărbătoarea Sf. Venceslau,  ”Sf. Vaclav” (în cehă), rege martir ( a fost omorât de propriul frate susținut de mama sa) , care a încreștinat poporul ceh în perioada 921- 935, susținut de Sf.Chiril și Metodiu precum și de bunica lui.

 

Lasă un comentariu