Biserica Romano-Catolică – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan

Biserica Romano-Catolică din Vulcan a fost construită între anii 1910 – 1911, după planurile arhitecților Biró Ernő şi Giacinto Puttini, respectând caracteristicile arhitecturii bisericilor romano-catolice. Biserica a fost sfințită pe 3 decembrie 1911, de către Protopopul de Simeria. Hramul Bisericii este sărbătorit pe 15 august -,,Adormirea Maicii Domnului’’.

Pentru a înțelege necesitatea construirii acestei biserici, este foarte important să observăm modul în care Municipiul Vulcan s-a dezvoltat. Datorită extracției de cărbune, în această zonă se găseau foarte multe locuri de muncă, motiv pentru care foarte mulți oameni au venit să lucreze în extracția de cărbune. Astfel, foarte mulți sași, cehi, polonezi, români și maghiari au lucrat împreună la extracție.

Numărul mare al acestora a implicat și necesitatea prestării serviciului religios. Astfel, fiind foarte mulți credincioși romano-catolici, a debutat serviciul religios. Cel mai probabil (însă nu avem date pentru acest lucru) a existat o altă biserică pe acest loc. La început nu era o parohie independentă unde preoții franciscani de la Hațeg s-au îngrijit de viața spiritual a credincioșilor.

Datorită serviciului credincios de calitate și a apropierii oamenilor bisericii de credincioși, numărul acestora din urmă a crescut foarte repede, ajungând la 1033 de suflete, lucru care a însemnat că era nevoie de un preot care să slujească permanent. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1906 atunci când este repartizat un preot, iar parohia devine una independentă.

Numărul credincioșilor a crescut în permanență până la izbucnirea Primului Război Mondial, atunci când, atât preoții, cât și credincioșii au fost chemați la arme sau au părăsit aceste locuri. Când biserica a împlinit 25 de ani, după perioada războiului, numărul credincioșilor a crescut iar, însă avea să scadă din nou din cauza regimului comunist.

După prăbușirea regimului comunist, au început să vină foarte mulți muncitori din Moldova pentru a lucra la mină, iar numărul credincioșilor a ajuns până la 5.000 de suflete. Aducerea oamenilor la biserică și conducerea vieții parohiale de-a lungul timpului s-a dovedit a fi o muncă foarte grea, însă personalul bisericii a știut întotdeauna cum să ofere alinare sufletească enoriașilor.

Lasă un comentariu