Biserica romano-catolică – Gârnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: iosif Preloucek – preot-paroh

Foarte curand dupa venirea colonistilor cehi la Garnic in anul 1827, acestia si-au ridicat aici o casa de rugaciune din lemn. Toti erau de religie romano-catolica si apartineau, la inceput, de parohia romano-catolica din Moldova-Noua. Deoarece colonistii din Garnic alcatuiau cea mai mare comunitate catolica din zona (469 de persoane in anul 1830), in 1847 episcopia romano-catolica din Timisoara a infiintat la Garnic o parohie. Cu toate acestea, pana in anul 1850 la Garnic nu a locuit nici un preot.

In 1850, atunci cand la Garnic erau deja peste 500 de locuitori, a venit la Garnic primul preot-paroh al comunitatii, Frantisek Unzeitig, originar din Cehia. Pana in 1873, cand a fost desfiintata administratia militara, preotul avea gradul de capitan. La 26 septembrie 1856 a fost depusa piatra de temelie a bisericii din Garnic. Arhiepiscopul din praga, cardinalul Bedrich Josef Schwarzenberg, a daruit bisericii din localitate un relicvar cu moastele sfantului Ioan Nepomuk, care a devenit si patronul bisericii. Biserica a fost ridicata cu sprijinul regimentului al 14-lea de graniceni iliro-banatean. De asemenea, imparatul Franz Josef I a donat in acest scop 8000 de florini. La ridicarea bisericii au contribuit prin munca lor si credinciosii din Garnic si filiale (Bigar, Liubcova, Berzasca), precum si credinciosii ortodocsi din Sichevita si Gornea. Construirea bisericii se bucura si de sustinerea guvernatorului din Banat, maresalul Johann Coronini von Cronberg.

Biserica a fost sfiintita in duminica din 17 octombrie 1858 cu mare fast, in prezenta credinciosilor din Garnic si din filialele apartinatoare. La festivitate a participat si comandantul regimentului de graniceri Alexis Kukuljevic von Sacci. Tot pentru aceasta ocazie organistul Vaclav Vocelna din praga a montat in viserica o orga. In 1875 a fost instalat in turn un orologiu, care azi, din pacate, nu mai este functional. In primul Razboi Mondial cele 3 clopote din turn au fost rechizitionate de armata si topite, dar dupa razboi credinciosii din localitate au cumparat altele.

Altarul principal, executat la Viena, a fost adus de la biserica romano-catolica din Deta. In centrul altarului este amplasata o icoana mare a sfantului Ioan Nepomuk, patronul bisericii din Garnic si al Banatului. Cheltuielile cu ridicarea bisericii au fost achitate de trezoreria imperiala si s-au ridicat la 12.650 de florini austrieci.

Astazi, intretinerea bisericii a devenit tot mai dificila datorita numarului tot mai scazut de credinciosi din Garnic si filiale. In 2017 credinciosii emigranti in Republica Ceha, au donat bisericii din localitate o placa comemorativa dini granit, care a fost binecuvantata si fixata la intrarea in biserica in august 2019. Daca in secolul al XIX-lea colonistii cehi au venit aici, dupa 1990 directia s-a inversat si foarte multi cehi din Garnic au emigrat in Republica Ceha. In momentul de fata, la Garnic, locuiesc mai putin de 200 de persoane.

Lasă un comentariu