Biserica Reformată – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău

Biserica Reformată se prezintă ca o construcție impunătoare și este situată în zona centrală a localității. Prin mărime (1600 de locuri), ocupă locul II printre bisericile reformate din partea estică a Europei Centrale.

Prima biserică a fost construită, în acest loc, în sec. al XIII-lea, în stil gotic. Inițial a fost biserică catolică, mai târziu transformându-se în biserică reformată, când, în jurul anului 1500 apare curentul reformat. Orașul și biserica au fost afectate deopotrivă de dese treceri de trupe militare. În 1703 orașul a fost jefuit și incendiat de trupele imperiale, în timp ce se retrăgeau dinspre Șimleul Silvaniei.

În 1712 a fost ridicată, în același loc, o biserică mai mare, cu un turn în stil baroc, construit în 1781, care există și azi, având o înălțime de 35 m.

În 1904 s-a pus piatra de temelie a bisericii actuale, care a fost finalizată în 1906, conform planurilor arhitecților Papp Gyula și Szabolcs Ferenc. Biserica aparține Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului, cu sediul la Oradea. Ea deține și o orgă, veche de mai bine de 100 de ani (1906), cu orologiul din turn datând din aceeași perioadă, în incinta lăcașului de cult organizându-se, ocazional, concerte. Pe unul din pereții interiori se remarcă stema veche a orașului, cu Arhanghelul Mihail, fiind flancată de blazoanele familiilor Kiss și Sarak, respectiv Száza și Bikfalvi, care au contribuit la construcția bisericii, din sec al XVIII-lea. Un aspect interesant privind biserica este faptul că, observată de sus, are forma unei inimi.

Lasă un comentariu