Biserica reformată – Municipiul Hunedoara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Delia Maria Tatu si Ioan Bodochi – Muzeografi la Muzeul Castelul Corvinilor (text) si destepti.ro (foto)

Biserica este situată în municipiul Hunedoara pe str. Gabriel Bethlen nr. 3, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice având codul HD-II-m-A-03347. A fost construită, conform unei inscripţii latine săpate în piatră, de către Bethlen Petru şi soţia acestuia Trencsényi Illésházi Katalin în anul 1644. De asemenea de-a lungul timpului a fost renovată în anul 1817 (turnul din bârne de lemn a fost îmbrăcat cu cărămidă), anul 1898, anul 1936 (șindrila care acoperea biserica a fost înlocuită cu ţiglă), anul 1985 și 1994 (reparaţii pe cheltuiala enoriașilor).

Este o construcţie alcătuită dintr-o singură navă, care în partea de est se închide printr-o absidă poligonală iar în partea de vest cu un turn-clopotniţă, îmbinând armonios elemente specifice stilului gotic şi renascentist. Zidurile sunt din piatră şi au o grosime care variază între 1-1,5 m, fiind întărite prin 8 contraforţi în partea de nord şi 7 în partea de sud.

Biserica este prevăzută cu două intrări. Cea dinspre castel, cea vestică, este intrarea femeilor şi este decorată cu un ancadrament renascentist al cărui timpan de formă triunghiulară are plasat în mijlocul său blazonul familiei Bethlen de Iktár (două lebede aşezate faţă în faţă străpunse în zona gâtului de o săgeată) încadrat de un chenar simplu de formă ovoidală pe care se poate citi o inscripţie latină datată 1644. Cealaltă intrare este situată pe latura nordică, aproximativ la jumătatea navei. Aici, între doi contraforţi, a fost construită o arcadă semicirculară în mijlocul căreia se găseşte uşa deasupra căreia, într-un chenar rectangular, este plasată stema familiei Bethlen. Dacă uşile sunt construite în stil renascentist, ferestrele cu arc frânt, de pe latura sudică şi zona absidei, amintesc de stilul gotic.

În interior, pe zidul estic, se găseşte o inscripţie latină din care aflăm că biserica a fost construită de nobilul Bethlen Petru spre slava lui Dumnezeu în anul 1644. Orga bisericii, lucrare a cunoscutului constructor de orgi sas Kolonics István, a fost achiziţionată în 1910 de la biserica franciscană din oraş, care urma să fie demolată. Amvonul acoperit de un baldachin poligonal este aşezat pe un soclu circular simplu, fără decoraţii în relief.

Primele clopote ale bisericii, turnate în 1644 de către Bethlen Petru şi în 1659 de Zólyomi Nicolae, au fost rechiziţionate în timpul Primului Război Mondial (1914-1917). Ulterior, în anul 1922, a fost turnat un clopot de 172 de kg, pentru ca în timpul pastorului Spörl Rudolf (1957) să fie turnat un altul în greutate de 754 de kg.

De-a lungul timpului biserica a fost folosită ca lăcaş de închinare atât de către comunitatea locală reformată cât şi de cea evanghelică.

Lasă un comentariu