Biserica reformată mică – Municipiul Târgu Mureș

COD LMI: MS-II-m-B-15546
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Biserica reformată mică (denumită în limba maghiară Kistemplom) reprezintă un lăcaș de cult din Municipiul Târgu Mureș. Este văzută ca fiind ,,mică” deoarece este mai mică decât cealaltă biserică istorică reformată din oraș, fapt ce face ca această biserică să fie cea mai mică biserică reformată din Târgu Mureș.

Inaintea bisericii, pe acest loc exista o casă socială numită în tradiția populară ,,ispotály”, care s-ar traduce ca fiind ,,azilul săracilor”. Inițial, primul lăcaș de cult construit în această zonă era din lemn și mult mai mic, undeva la începutul secolului al XVIII-lea. Deoarece clădirea din lemn s-a distrus din cauza trecerii anilor, se dorea construirea unei biserici noi, din piatră, care să satisfacă nevoia comunității reformate din Târgu Mureș. Așa se face că în anul 1815 este pusă piatra de temelie a noului lăcaș, cel din prezent, pe locul azilului săracilor, undeva lângă poziția vechii biserici reformate din lemn.

Piatra de temelie a fost pusă de Sámuel Kemény, care era președintele tribunalului suprem din Transilvania și primcurator, în prezența lui Lukáts László Borosnyai, în cadrul unui frumos moment festiv, care a avut loc imediat după rostirea rugăciunii de către preotul Márton Székely.

Din punct de vedere arhitectural și al amplasamentului, biserica este încadrată în șirul clădirilor de pe latura vestică a străzii Ștefan cel Mare. Are un plan de biserică-sală, orientată aproximativ pe axul est-vest, și compus din turn și nava dreptunghiulară cu închidere semicirculară în capătul vestic. Intrarea principală se deschide sub turn, existând și două intrări secundare, pe latura de sud și în capătul vestic al navei.

Fațada principală, aferentă frontului stradal este marcată de corpul turnului înalt, partea inferioară a acestuia fiind parțial integrată în interiorul navei și scos în rezalit. Este articulată cu pilaștri cu capiteluri toscane, între care se deschid trei ferestre semicirculare de mari dimensiuni, cu pervazuri profilate și ancadramente simple cu bolțar median accentuat. Pe fronton, deasupra unei cornișe simple, într-un panou dreptunghiular, mărginit de ornamente sumar realizate, asemănătoare rocaille-urilor baroce este inscripționat un citat din Psalmul 100:

MENJETEK BÉ AZ ÚR KAPUJIN / HÁLA ADÁSSAL („Intrați cu laude pe porțile Lui!”).

Lasă un comentariu