Biserica Parohiei Straja I “Adormirea Maicii Domnului” – Straja

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Istoricul bisericii

Pe 2 ianuarie 1866, catunul Sadau a fost separat de parohia Straja. Din acest motiv, pentru a suplini nevoia oamenilor de treburile religioase, se ridica intre 1867-1870 actuala biserica de zid.

Arhitectul a fost unul german, motiv pentru care si influenta stilului este unul german. Iconostasul acesteia a fost pictat de catre Epaminonda Bucevschi, cel mai cunoscut pictor bucovinean. Aceasta a fost acoperita cu dranita, fiind una dintre cele mai mari biserici de pe Valea Sucevei.

Sfintirea bisericii a fost o treaba anevoioasa la inceput. Aceasta a fost sfiintita abia in 23 octombrie 1877 deoarece, datorita greutatii, zidurile au inceput sa se crape. Din fericire, nu au existat evenimente care sa produca pagube consistente, iar actul de sfiintire a fost semnat de mitropolitul Bucovinei, Teoctist Blajevici (1877-1879), act care se păstrează în Sfântul Altar al Bisericii. Sfintirea lacasului a fost facuta de delegatul arhiepiscopal, arhimandritul arhiedieceza, ulterior arhiepiscop și mitropolit al Bucovinei, Silvestru Morariu-Andrievici (1880-1895). Silgiliul bisericii sfințite la 1877, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cuprinde înscrisul: “Parochiatul gr. or. din Straja”.

Preoții parohi ai bisericii și comunității sunt pr. Florin Boțic și pr. Mihai Iatențiuc.

Lasă un comentariu