Biserica Ortodoxă Sârbă – Moldova Veche

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul National de Informare Turistica Moldova Noua

Asezarea se afla pe locul in care, mai demult, a fost cetatea dacica Mudava si langa care, mai tarziu, a fost construit un castru roman. In anul 1427, peste acest castru, este ridicata o veche cetate a Moldovei Vechi care, insa, a fost distrusa in secolul XVII-lea de catre turci.

Datorita dimensiunilor modeste si pentru ca acest locas era construit din lemn, pe locul acestei biserici incepe sa fie construita in anul 1853 biserica actuala care avea sa fie finalizata in anul 1856.

Turla este foarte inalta si adaposteste cinci clopote impreuna cu un mecanism pentru ceas similar cu cel existent in Turnul din Municipiul Giurgiu. Catapeteasma bisericii a fost zidita initial. La inceputul de secol XX ea a fost pictata de pictorul Frantz Vainhepl. Pictura nu rezista si vechea catapeteasma zidita este inlocuita din una de lemn, puternic ornamentata si decorata, o lucrare de arta realizata de Ladislav Veresz.

Vechile usi imparatesti si diaconesti au fost pastrate si inglobate armonios in aceasta noua catapeteasma, imbogatind-o si conferindu-i totodata acea aura istorica de lacas de cult care reprezinta un simbol de spiritualitate crestina din Banat.

In lacas, la ora actuala, se pastreaza 40 de volume vechi din secolul XVIII-XIX cu caracter practic-religios, un element nou de istorie pastrat peste generatii.

Lasă un comentariu