Biserica Ortodoxă – Feldioara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Feldioara (text si poza)

Biserica ortodoxă este situată în partea de sud a localității Feldioara. Este o construcție în stil gotic cu elemente bizantine. Influența bizanțului provine din sudul Carpaților și are ca element principal pridvorul ce precede pronaosul. A fost edificată în secolul al XVIII (1788) în timpul împăratului Iosif al II-lea de Habsburg. Pictura originală exterioară a fost acoperită de o zugrăveală recentă, păstrându-se stilul şi elementele originale.

Stăpânirea austriacă a interzis ortodocşilor, după 1690, dreptul de a ridica biserici. Numele împărătesei Maria Terezia se leagă de prigoana lansată asupra românilor ortodocşi în încercarea de a-i catoliciza. Sute de mânăstiri şi biserici au fost distruse, preoţi şi călugări au fost ucişi pentru că rezistau ordinului împărătesc, dar românii din ardeal şi-au apărat mai bine de un veac credinţa, iar când Iosif al doilea a ridicat prigoana, biserici şi mănăstiri noi au fost ridicate în satele transilvănene. Negustorii din Scheii Braşovului au sprijinit construcţia lăcaşelor de cult în toată Ţara Bârsei. De aceea, în pisania de deasupra uşii Bisericii Ortodoxe din Feldioara este amintit anul construcţiei – 1878 – şi numele negustorului scheian Ioan Ioanovici Marcus.

Prima biserică ortodoxă  din Feldioara a fost construită din lemn şi se ştie că exista în sec. XVII, fiind ridicată pe la 1700, pe locul căruia astăzi i se spune „La Bisericuţă”. După  Edictul de Toleranţă, de la 1781, prin care se acorda libertatea religioasă populaţiilor necatolice, negustorii români din Schei închină această biserică Sfântului Ioan Botezătorul. Clopotul a fost şi el donat de Mihai Vilara, un alt negustor scheian.

Biserica nu poate momentan, din pacate, sa primeasca turisti.

Lasă un comentariu