Biserica Ortodoxă de Rit Străvechi ,,Sfânta Paraschiva” – Municipiul Tulcea

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Tulcea

Biserica Ortodoxă de Rit Străvechi ,,Sfânta Paraschiva” este construită în anul 1857, prin contribuţia comunităţii ruşilor lipoveni de rit străvechi şi cu sprijinul Imperiului Otoman.

Biserica păstrează în arhiva sa actul original, prin care înaltele autorităţi otomane îngăduiau construirea acestui lăcaş, impunânând dimensiuni exacte (lungimea –40, lăţimea –20 şi înălţimea de 28 de coţi) – să nu fie, cu alte cuvinte, mai înaltă decât minaretul moscheii – dar, în acelaşi timp, hotărând dreptul exclusiv de proprietate şi libertate a practicării cultului.

Declanşarea primului Război Mondial în 1914, dar mai ales instaurarea comunismului în Rusia, au întrerupt definitiv posibilitatea venirii preoţilor din Rusia. Probabil că acesta este motivul pentru care unele biserici nu au avut altar. Tot din această perioadă, enoriaşii bisericilor de rit străvechi au început să fie cunoscuţi şi sub numele de bezpopovţî (fără preot). Un fapt elocvent este cazul preotului rus Alexandru, care a fost înmormântat în anul 1886 în curtea Bisericii ,,Sfânta Parascovia” din Tulcea. Actualmente se află sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Străvechi.

Lasă un comentariu