Biserica Ortodoxă cu hramul „Schimbarea la Față” – Municipiul Hunedoara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Delia Maria Tatu si Ioan Bodochi – Muzeografi la Muzeul Castelul Corvinilor

Biserica „Schimbarea la Faţă” este situată în Hunedoara pe Str. Popa Şapcă 35, și este înscrisă în LMI cu codul HD-II-m-B-03348. A fost construită între anii 1797 și 1800 din donaţii ale credincioșilor la îniţiativa protopopului Nicolae Huţovici, ca urmare a faptului că vechea biserică a trecut în folosinţa credincioșilor uniţi, se zice pe amplasamentul unei biserici din lemn mai vechi.

Din anul 1901 parohia a fost ridicată la rang de Protopopiat, preoţii fiind şi protopopi ai tractului Hunedoara.

Între anii 1925-1928 biserica a fost înzestrată cu tâmplărie şi cu mobilier nou executat la uzinele de fier din Hunedoara, după modelul catedralei din Sibiu. În 1926 biserica a primit din partea Sindicatului Uzinelor de fier de Hunedoara un nou clopot.iSub conducerea arhitectului Rudolf Wagner au fost executate lucrări de schimbare a pardoselilor, cea de scândură a fost înlocuită cu una nouă de mozaic iar zidul care desparte naosul de pronaos a fost reparat. Pictorul Henţa și Dumitru Cabadaieff au refăcut picture murală și icoanele, multe dintre lucrări fiind efectuate din donaţiile enoriașilor. Până în 1918, pe lângă biserică a funcţionat o şcoală confesională.

După al Doilea Război Mondial, datorită fisurării clopotului cel mare acesta a fost retopit și turnat la fabrica „Oituz” din Bucureşti în anul 1952.  S-au făcut reparaţii interioare şi exterioare la biserică şi turn, a fost achiziţionat un iconostas nou iar biserica a fost repictată de către Petre Achiţenie in anul 1979. În cimitirul bisericii a fost înmormântat George Dănilă (1839 – 1912), cel mai longeviv primar al Hunedoarei, care a condus oraşul între 1870 şi 1912, fiind unul dintre puţinii primari români ai oraşelor transilvănene.

Lasă un comentariu