Sursa: Prof. Lelia Postolache.
Etnia greceasca din Tulcea a hotarat in anul 1835 sa construiasca o biserica ortodoxa. Terenul a fost cumparat in zona centrala a orasului, cu densitate mare de locuire a grecilor, la intersectia strazilor, Principele Ferdinand si Gheorghe Doja. Terenul a fost cumparat, sau a fost donat, cel mai probabil, de la Ioannis Kontopulos (1826-1870) sau de familia sa. Initial, pe acest teren s-a ridicat o bisericuta de lemn, care a fost cel mai vechi locaş ortodox de cult din Dobrogea.
Biserica „Buna Vestire” este cunoscută şi sub numele de „Biserica Grecească”. Aceasta a fost construită între anii 1848 si 1854. Primul titular cunoscut al Mitropoliei de la Tulcea a fost Panaret, fost episcop al Ecumeniei (în Anatolia), atestat în documente începând din 1839. Urmaşul acestuia a fost Dionisie, ales la o dată ce nu se cunoaşte.
Intrarea se face actualmente pe latura de vest printr-un portic patrulater cu coloane ionice pe care se sprijina turnul – clopotnita. Biserica a fost impodobita cu complexe sculpturale si a fost pictata intre anii 1854 – 1857. Pictura apartinea, deasemeni unui atelier de pictura grecesc , fiind executata de aceasi mana. Din pacate, repictarea bisericii in anii 1987 – 1989 s-a facut in tempera, acoperind aproape in intregime pictura initiala. Fara nici o justificare sau logica, au fost distruse complet inscriptia votiva si ochiul Providentei de pe frontispiciul turnului clopotnitei. Dar totul s-a schimbat cand prin Decretul nr. 176/48, statul comunist roman a dispus preluarea abuziva a patrimoniului bisericilor ce apartineau minoritatilor. In acest moment au disparut formele de organizare ale etnicilor greci care administrasera biserica aproape 100 ani, fiind inlocuite de persoane apropiate noului regim.
In curtea bisericii este inhumat Ioannis Kontopoulos (15.08.1826 – 18.06.1870), monument funerar construit de G. S. Lipitis. Tot aici sunt ingropati si pr. Vasile Vlasachis (1873-1946) si presvitera Atena (1882-1955), monument funerar construit de Felice Ruta.