Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău
La începutul secolului XX, în Zalău, nu exista o biserică românească, iar parohia greco-catolică de aici era o filie a celei din Ortelec. Cu ocazia vizitei episcopului Gherlei, Vasile Hossu, în Sălaj, la 29 Septembrie 1912, s-a luat hotărârea în cadrul unei consfătuiri de a se constitui o biserică greco-catolică și la Zalău.
În înființarea acestei biserici un rol foarte important l-au jucat George Pop de Băsești și Gheorghe Pop de Oarța. Acesta din urmă a achiziționat o casă și o grădină pe care le-a donat bisericii greco-catolice. Casei i s-a construit un mic turnuleț, unde au fost așezate cele două clopote primite ca donație, unul de la familia lui Gheorghe Pop de Oarța și unul de la credincioșii de la Aghireș. Astfel, în 23 iulie 1914 se instala în Zalău, într-o parohie de sine stătătoare, primul preot greco-catolic, mai exact, Traian Trufașiu.
După Marea Unire, în județ numărul credincioșilor greco-catolici a început să crească, ajungând la peste 2.000 de credincioși. În 1922, parohia greco-catolică devine sediu protopopesc, iar Traian Trufașiu, protopop actual. Gheorghe Pop de Oarța, primul prefect român de Sălaj, prim curator al bisericii, protopopul Traian Trufașiu și subprefectul Octavian Felecan pot fi considerați ctitorii Catedralei Greco-Catolice din Zalău, construită în apropiere de prima biserică românească, între anii 1930-1932. O contribuție importantă la construirea catedralei a avut-o și Iuliu Maniu care era prim-ministru în acea perioadă. Sfințirea catedralei a fost făcută în 9 septembrie 1934.
În perioada comunistă catedrala greco-catolică a devenit catedrală ortodoxă, iar astăzi ea poartă numele Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”.
În decursul timpului s-au realizat ample lucrări de reparații și înfrumusețare. De asemenea, biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură, executată în tehnica fresco, de profesorul Petru Botezatu. Printre obiectele deosebite, pe care această biserică le adăpostește se numără și un tron arhieresc, din lemn de trandafir, confecționat în Grecia.
Așezată pe o poziție dominantă, în centrul orașului Zalău, biserica impresionează și astăzi prin stilul arhitectonic, prin grandoare și reprezintă unul dintre monumentele deosebite, aparținând patrimoniului istoric al județului Sălaj.