Biserica Gerassy – Fundeni-Frunzănești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Poarta monumentala a ansamblului este singura care atentioneaza trecatorii ca acolo este ceva important. Poarta din turnul-clopotnita era locul prin care oamenii treceau de pe domeniul public, pe mosia lui J.S. Gerassy (sau Gherase).

Biserica-ruina gasita pe mosia Gerassy a fost ctitorita in jurul anului 1850, la initiativa lui Gerassy, cel care a construit si actuala biserica din sat, aceasta fiind functionala. Dovada a puterii financiare a ctitorului este si numele comunei care, la sfasit de secol XIX-lea, nu era Fundeni-Frunzanesti, ci Fundeni-Gherasi.

Ioan Gerassy era un industrias grec, proprietar al unei fabrici de alcool langa Bucuresti. Acesta a iubit mult comunitatea deoarece a donat bani pentru copilasii saraci care nu puteau merge la scoala si a donat carti celor care erau merituosi. Tot el a fost cel care a ajutat la constructia scolii de la acea vreme. Toate aceste lucruri au facut ca Gerassy sa obtina titlul de boier. Acesta a avut 4 copii: Maria, Theodor, Mihail si Nicolae. Acesta din urma a fost si ultimul care a avut grija de toata averea familiei pe care o pierde ca urmare a unei datorii pe care o avea la un anume avocat Dumitru Mavrodin. Ca ultim gest pentru familia sa, inainte de a vinde, Nicolae aduce osemintele tuturor membrilor familiei pentru a fi ingropati intr-o cripta din curtea bisericii, in 1870.  In 1888 se ridică monumentul de marmură pentru cinstirea memoriei familiei, fapt ce denotă încă bogăția acesteia. Nicolae se muta in 1905 la Bucuresti, in Cartierul Colentina, acolo unde exista conacul familiei, pe strada Gerassy, la numarul 10. Din pacate si acesta moare si este inmormantat in acelasi loc, in cavoul familiei. Din inscriptia de pe monument aflam ca este fost om politic, fara mostenitori, lucru care ne spune ca linia genealogica s-a terminat.

Plimbandu-ne prin curtea plina de găini și balarii, gasim ruinele bisericii si cavoul familiei. Biserica este devastata, turlele au cazut si pare instabila. Se poate intra usor deoarece peretele unde se afla si intrarea in biserica, este cazut. Langa aceasta se gaseste o frumoasa cruce veche, iar fata in fata cu biserica se gaseste cavoul familiei. Cand privesti mormantul acesteia, te apuca tristetea. Acesta este deschis, vandalizat, iar oasele decedatilor de acolo, din spusele anumitor oameni, au fost imprastiate pe undeva prin curte de profanatori. Sarcofagul exterior prezinta 4 obeliscuri de marmura si mai multe statui. Devastarea este evidenta deoarece obeliscurile sunt imprastiate sau lipsa, iar statuile sparte sau furate.

Ansamblu este monument istoric, iar o placuta de afara ne arata ca au fost investiti peste 100.000 de euro pentru refacerea ansamblului. Din pacate, banii nu au ajuns acolo.

Lasă un comentariu