Biserica ,,Duminica Orbului” – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan

Biserica cu hramul ,,Duminica Orbului’’ aparține de parohia Vulcan II, protopopiatul Petroșani. Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1906, prin strădaniile preotului Ioan Patachi și l-a avut ca arhitect pe arhitectul italian Giacinto Puttini, acela care a mai realizat și biserica Romano Catolica din oraș.

Din punct de vedere arhitectural, biserica se încadrează în stilul semibaroc, are formă de navă și un turn clopotniță cu ceas. Lăcașul de cult a trecut prin mai multe restaurări. În anul 1924 este restaurată pentru prima dată de către Preotul Alimpiu Suciu și resființită de Episcopul Unit al Lugojului, Dr. Alexandru Niculescu. În anul 1948, prin reintregirea Bisericii Ortodoxe și desființarea Bisericii Unite cu Roma, biserica trece în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.

În anul 1959 este retencuit exteriorul bisericii, iar în anul 1970 a fost acoperit acoperișul cu tablă. Patru ani mai târziu a fost tencuit interiorul bisericii și a fost pictată în tehnica frescă de către maestrul Ioan N. Diaconu, sub atenta îndrumare a Preotului Dr. Eugen Suciu. După terminarea lucrărilor, aceasta a fost sfințită de P.S. Visarion, Episcopul Aradului. Lucrări de refacere au avut loc și în anul 2004, atunci când exteriorul bisericii a fost retencuit în praf de marmură și s-a repictat iconostasul de către pictorița Daniela Moldovan.

Lasă un comentariu